Peste 560.000 de români ar vrea să lucreze, dar nu fac nimic în acest sens: „Mixul între munca la negru şi ajutorul social nu poate fi contrabalansat de angajatori“

Mai mult de 560.000 de persoane şi-ar fi dorit să se angajeze anul trecut, dar fie nu şi-au căutat de lucru sau nu au fost disponibile atunci când li s-a oferit o slujbă, fie şi-au dorit să lucreze mai multe ore, dar nu au reuşit, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Există trei categorii de persoane care nu sunt în şomaj şi care şi-ar dori să muncească, dar nu au reuşit, arată datele INS publicate ieri. Astfel, în 2016, un număr de 349.000 de persoane făceau parte din „forţa de muncă potenţială adiţională (adică persoane inactive pe piaţa muncii care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul sau per­soane care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponbile să înceapă lucrul), iar alte 212.000 de persoane erau înca­dra­te în categoria persoanelor „subo­cupate“, angajate part time, dar care şi-ar fi dorit să muncească mai mult. De ce există persoane care pot să muncească, dar nu se angajează, deşi ar avea această oportunitate pentru că există foarte multe locuri de muncă disponibile?

„Din perspectiva aceasta trebuie să distingem între două categorii: cei care pot să muncească şi nu se angajează pentru că preferă să trăiască din diverse ajutoare şi cei care pot să muncească şi o fac de fapt, însă fără forme legale“, a spus Oana Petcu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest Group. Ea a mai spus că perioada verii este prin definiţie predispusă la neangajare pentru că există oportunităţi de suplimentare a veniturilor din surse variate: proiecte în construcţii sau amenajări interioare, angajarea sezonieră în agricultură etc.

 

continuarea pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.