Legea LANŢULUI SCURT fierbe Bruxelles-ul?! Fermierii români RIPOSTEAZĂ

LEGEA PRODUSULUI ROMÂNESC NU CREEAZĂ CONCURENŢĂ NELOIALĂ! Federația oierilor ROMOVIS ameninţă deja cu proteste, în timp ce Federaţia ProAgro adoptă calea dialogului şi a argumentelor pertinente vizavi de atenţionarea CE că România riscă să fie supusă procedurii de infringement din cauză că Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare impune supermarketurilor prezenţa la raft a cel puţin 51% produse (românești?) provenite din lanţul alimentar scurt.

Mesajul Romovis este ferm: reprezentanții României să protejeze produsele românești pe piața internă!
O astfel de atenționare (atențonarea UE (…)) determină toate forțele fermierilor români să se unească! UE devine sperietoare pentru fermierii români? De ce? Cine se teme de potențialul agriculturii din România? 

Poate ar fi bine să preluăm noi, organizațiile profesionale, negocierile cu CE și să rezolvăm ceea ce nu au rezolvat cei care au salarii la Bruxelles de mii de euro. Sper ca persoanele ce au fost trimise în Parlamentul UE să nu acționeze în interesul grupurilor bine ancorate financiar și mai puțin pentru fermierul român. Nu putem accepta să devenim o țară importatoare și consumatoare de produse alimentare străine, în timp ce fermierul român este umilit prin afișarea produselor la colțul străzilor, este mesajul Romovis către reprezentanții României în relațiile cu Bruxelles-ul.

Dacă este nevoie, organizăm un protest în fața Parlametului European, mesajul nostru trebuie auzit de la mică distanță, ce vine de la mare depărtare observ că nu este luat în considerare, atenționează Ionică Nechifor, secretar general Romovis, într-un comunicat de presă transmis redacției Ferma și Agroinfo.

ProAgro: România nu încalcă sub nici o formă concurenţa şi accesul pe piaţă al produselor din statele membre ale Uniunii Europene!
Contactat de redacția noastră, Emil Dumitru, președintele ProAgro, a atras atenția asupra interpretării greșite a terminologiei din Legea 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Filiera lanțului scurt nu exclude produsele cu proveniență din alte state europene.

Nu 51% produse româneşti, ci 51% PRODUSE PE LANŢUL SCURT DE APROVIZIONARE!
Noi nu putem să interpretăm legea altfel decât cum scrie în lege şi e publicat în Monitorul Oficial: este vorba de 51% produse pe lanţul scurt de aprovizionare. Într-adevăr, vor fi avantajaţi cei care se vor încadra în acel lanţ scurt de aprovizionare, în speţă cu atât mai mult fermierii din România. Este evident că amprenta de carbon pe care o face un fermier român ca să ducă marfă la supermarket este mult mai mică decât a celui din Polonia. Şi cred că și consumatorul român îşi doreşte să consume produse proaspete din România, ne-a explicat Emil Dumitru de ce legislația românească nu încalcă sub nici o formă regulamentele europene.

citeste integral pe agroinfo.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.