Istoric

Scurt istoric al Marelui Jaf al Patrimoniului sindical

 Pentru a înțelege mai bine Marele Jaf al sfârșitului de secol 20 și începutului de secol 21, prezentăm un scurt istoric al trecerii patrimoniului din proprietatea UGSR, in anul 1990, în administrarea frauduloasă a liderilor celor patru mari confederații sindicale: CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS și CSDR.

Continuand istoria de la infiintarea Comitetul Național Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din România (CNPOSLR), in anul 1990, la cateva luni dupa revolutie, s-a infiintat CNSLR, condusa de Victor Ciorbea, iar cateva luni mai tarziu CSI Fratia condusa de Miron Mitrea si Cartel ALFA de Bogdan Hossu. Imediat ce s-au infiintat, reprezentanții CNSLR au recurs la un artificiu statutar, mentionand in art. 26 ca “preia prin absorbtie si sunt succesori universali ai UGSR”. In iulie 1990, au procedat la falsificarea unui document fundamental pentru ceea ce avea să urmeze. Este vorba despre elaborarea, pe 4 iulie 1990, a unui proces-verbal de predare-primire a patrimoniului fostului CC al UGSR, semnat din partea CNSLR de către Minica Boaja, in calitate de primitor și in fals in locul presedintelui Stefan Calinescu pentru Comitetul National de Organizare a Sindicatelor Libere din România, ca predator.

Niciodata Ştefan Călinescu, nu a împuternicit pe cineva pentru a preda patrimoniul. Mai mult, nici măcar preşedintele Consiliului Naţional Provizoriu nu avea dreptul să faca acest lucru fără o hotărâre a Congresului UGSR..

Procesul verbal de predare-primire din 04.07.1990, incheiat in fals între UGSR şi CNSLR, constituie obiectul cercetării penale, pentru fraude aduse patrimoniului sindical, pe baza rezoluției DNA, nr.197/P/2011.

La data de 07.11.1991, fara valoare juridica, cele trei confederații, CNSLR, CSI Frăția și Cartel Alfa incheie Tranzactia generala, prin care isi impart “frateste” patrimoniul UGSR.

In anul 1992, infiinteaza „Societatea Comercială SIND ROMÂNIA SRL, prin transformarea ilegală a Direcției Economice a Caselor de Odihnă și Tratament ale Sindicatelor”.

La 17 august 1992, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), reprezentată, de Victor Ciorbea, Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa, reprezentata de Bogdan Hossu şi Confederaţia Sindicatelor Independente (CSI) Frăția, reprezentata de Miron Mitrea în calitate de asociaţi, înfiinţează societatea cu răspundere limitată SINDROMÂNIA. Ea are ca obiect principal de activitate prestaţiile turistice. Avand aportul în numerar la capitalul social din fondurile UGSR, iar aportul în natură – casele de odihnă și tratament tot proprietatea UGSR.

In aproape acelasi fel s-a intamplat si cu Casele de Cultura, infiintandu-se Asociatia Nationala a Caselor de Cultura, edificii care astazi mustesc de baruri, cluburi, restaurante, adica, in spatiul destinat activitatilor culturale, sociale, educatie, formare profesionala, activitati pentru tineri si persoane varstnice, se desfasoara alte activitati.

Dupa aproape 26 de ani de gestionare frauduloasa a patrimoniului, fara a se cunoaste exact modul de cheltuire a incasarilor facute de S.C. SINDROMANIA, societate reprezentata de baronii sindicali ai CNSLR-Fratia, Cartel ALFA, BNS si CSDR, dupa instrainarea fara drept a unor obiective constand in cladiri, baze sportive, cluburi, apartamente, stranduri, sedii, sau lasarea altora in paragina,  liderii celor patru confederatii sindicale si-au impartit hotelurile si au infiintat in numele confederatiilor pe care le reprezinta, societati comerciale de turism, continuand gestionarea frauduloasa.

Toate încercările de a clarifica situația juridică și patrimonială au eșuat din cauza piedicilor puse de liderii celor patru confederații pe parcursul celor 26 de ani.

Cu toate aceste greutati, C.G.M.-U.G.S.R. face toate eforturile recuperarea bunurilor de patrimoniu sindical fiind angajata in acest sens cu multe procese aflate pe rolurile instantelor judecatoresti. Sumele mari rezultate din gestionarea patrimoniului, trebuiau utilizate pentru si in favoarea tuturor membrilor de sindicat inclusive a celor care au contribuit la construirea lui.

C.G.M.-U.G.S.R. doreste o reorganizare a miscarii sindicale din Romania, a creerii unui pol sindical puternic, care sa lupte pentru drepturile angajatilor.