Dublu standard: Fanta cu mai puţin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în România, față de Spania – InfoCons

În urma unui studiu realizat de InfoCons au fost identificate două produse cu diferenţe în lista de ingrediente şi valori nutriţionale, respectiv Fanta Portocale – băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale şi Milka Ciocolată cu lapte, se arată într-un comunicat al InfoCons, remis, duminică, AGERPRES.

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei ţări, au fost sesizate diferenţe cu privire la conţinutul de suc de fructe: România: minim 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale şi 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.

O altă diferenţă sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi şi, respectiv, în Spania zece aditivi.

În ceea ce priveşte produsul Milka Ciocolată cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două ţări, principala diferenţă pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari.

Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parţial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, ‘unt de cacao’.

Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentaţia copiilor.

Cele două produse, chiar dacă aduc acelaşi aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi. Constatăm astfel că, deşi conţinutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piaţa din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g.

Făcând diferenţa, reiese un conţinut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, faţă de produsul echivalent din Spania (12g/100g). Diferenţe pot fi sesizate şi în ceea ce priveşte conţinutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în ţara noastră), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) şi sare (mai mic la produsul comercializat în ţara noastră).

Specialiştii de la Clinica de nutriţie KiloStop avertizează cu privire la E-urile regăsite în aceste produse: ‘Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Marea Britanie şi Spania găsim specificaţia: ‘conţine o sursă de fenilalanină’. Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziţia îndulcitorului aspartam. Există o afecţiune genetică numita fenilcetonurie, care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecţiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conţin această substanţă trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens’.

citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.