Cum a dispărut averea UGSR

UGSR – Uniunea sindicalistilor de pe vremea comunismului – era putred de bogata. Muncitorii romani cotizau obligatoriu cu 1 la suta din salariu, iar liderii lor stransesera in numele sindicalistilor o avere demna de topurile Forbes: sute de milioane de dolari, 21 de mii de imobile – hoteluri, vile, apartamente, baze sportive, chiar si un vapor.
Cum poti sa vinzi un imobil pe care nu ai acte de proprietate? In Romania se poate, iar liderii marilor confederatii sindicale, unii ajunsi politicieni, ridica astazi din umeri. In negura timpului se pierd milioane de dolari, iar cladirile din patrimoniu au ajuns pe mana rechinilor imobiliari. Nici turismul sindical nu a ajuns mai bine. 25 de mii de locuri de cazare, in 17 statiuni construite pe vremea lui Ceausescu zac astazi in ruina.
O avere de invidiat, o organizatie sindicala mamut. Patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania ar fi facut invidios orice fond de investitii din lume. Bani cash in conturi, imobile, statiuni turistice. Pe timpul comunistilor nu numai ca aceasta avere nu a fost afectata, dar a si crescut. Toti romanii, oameni ai muncii, au cotizat zeci de ani la fondurile sindicatelor. S-au construit pentru ei case de cultura, hoteluri si baze sportive. Cine nu-si aminteste de concediul petrecut cu biletul de sindicat, in hoteluri sau case de vacanta sindicale?

La doua decenii de la caderea comunismului, liderii sindicali, astazi unii ajunsi politicieni, ridica din umeri cand sunt intrebati unde sunt banii si bunurile.

Revolutia a gasit Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania cu 8 milioane de membri-platitori, conturi impresionante si bogatii considerabile.
Mai precis, la Bancorex si BNR, UGSR dispunea in 89 de 4,7 miliarde de lei (peste 300 de milioane de dolari) si 2 milioane de dolari. Carti, tablouri, chiar si un vapor. Si 21 de mii de imobile: 55 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, insemnand nenumarate hoteluri si vile, zeci de sedii, peste 400 de apartamente, garaje, sute de baze sportive si , toate adunate din 1906 incoace.
Teama ca uriasa avere a UGSR va disparea a aparut foarte curind dupa Revolutie. Temerile de atunci s-au dovedit a fi justificate. Inca din 1990 au inceput sa apara noi sindicate, federatii, confederatii, toate libere. Si toate jinduind la cate o bucatica din patrimoniu. Incetul cu incetul, miliardele si activele UGSR au disparut.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.