Un cutremur mare lasă în stradă sute de mii de români. Doar 33% din locuințe sunt protejate, deși asigurarea e obligatorie

Doar o treime din cele 8,8 milioane de locuințe din România sunt asigurate în caz de cutremur, majoritatea pe o sumă limitată la 20.000 de euro. În ciuda faptului că România este una dintre puținele țări europene în care există o firmă care are ca scop principal creșterea numărului de asigurări, perspectivele sunt sumbre din acest punct de vedere. Pagubele, în caz de eveniment major, ar fi uriașe.  

Solicitată de Profit.ro, Nicoleta Radu-Neacșu, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Deazastrelor(PAID), entitatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe, a spus că obiectivul stabilit în 2016, adică ridicarea gradului de cuprindere în asigurare până la 60% la nivelul anului 2020, nu mai poate fi considerat plauzibil.

Astăzi sunt valide puțin sub 1,7 milioane de polițe obligatorii de asigurare și încă aproximativ 1,2 milioane de polițe facultative, potrivit lui Aurel Badea, responsabil al Secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți din cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare. În total, cele 2,9 milioane de asigurări acoperă sub 33% din totalul de 8,8 milioane de locuințe din România.

Procentul este mai mic decât înainte de înființarea PAID, în 2009, când aproape 40% din locuințe aveau asigurare. Scăderea se datorează exclusiv reducerii numărului de polițe facultative, în condițiile în care portofoliul PAID a urcat de la sub 400.000 de polițe, în 2010, la aproape 1,7 milioane în prezent.

Principalul obiectiv al PAID, asumat de acționari și prevăzut de lege, este acela de a crește gradul de cuprindere în asigurare. Pe de altă parte, falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig au avut un dublu efect care poate explica, parțial, reducerea procentului de locuințe asigurate.

 

continuarea pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.