Salariul minim a crescut cu 80% în ultimii 6 ani, iar productivitatea muncii cu doar 26%. Peste 140.000 de firme riscă să nu țină ritmul

Salariul minim este în acest an cu 80% mai mare decât în urmă cu 6 ani, în timp ce productivitatea muncii a crescut cu doar 26%, arată un studiu al Institutului Național în domeniul Muncii și Protecției Sociale. Prin urmare, majorarea costurilor salariale pentru angajatori nu este compensată de o creștere similară a productivității ceea ce vulnerabilizează firmele, în special pe cele mici, dar care au aproape jumătate de milion de angajați.

Firmele vulnerabile la creșterea salariului minim sunt cele în care câștigul salarial mediu brut anual per angajat s-a situat în jurul salariului minim brut anual, cu o abatere de până în 10% față de acesta, peste 93% fiind microîntreprinderi.

Conform studiului, în 2015, existau peste 140.000 de firme vulnerabile care aveau aproape jumătate de million de salariați, reprezentând 11,7% din totalul salariaților din România. Dacă până în 2014, numărul de salariați din firmele vulnerabile a înregistrat o tendință de creștere, în 2015 acesta s-a redus ușor (cu 35.615 persoane).

“Deoarece în aproximativ 72,5% dintre firmele micro, 50,9% dintre firmele mici, 14,7% din firmele mijlocii, salariul minim depășește 60% din valoarea câștigului mediu brut, orice creștere viitoare a salariului minim reprezintă un risc major de competitivitate”, arată studiul. Pierderea de competitivitate poate însemna dificultăți financiare și, implicit, concedieri.

Astfel, una dintre concluziile studiului este că supraviețuirea firmelor este corelată cu evoluția salariului minim: în general, companiile care s-au inactivat au fost companii pentru care salariul mediu brut lunar  era aproximativ egal cu salariul minim brut lunar. Ponderea acestora variază de la 67% în 2011 la 80% în 2014.

Evoluția numărului de firme vulnerabile și a salariaților acestora în perioada 2008-2015

continuarea pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.