Prețurile alimentelor o iau razna în 2022

Marile companii internaționale care produc alimente și bunuri de larg consum anticipează că anul acesta va fi marcat de scumpiri în lanț.

Conform studiului Deloitte 2022 Consumer Products Industry Outlook, care a inclus 100 de multinaționale, nouă din zece participanţi la studiu au considerat că sincopele din lanţurile de aprovizionare reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea prețurilor, iar şase din zece au spus că deficitul de forţă de muncă afectează deja perspectivele pentru acest an. Cea mai mare parte a companiilor au susținut că se vor confrunta cu majorări ale costurilor în acest an pe fondul creşterii inflaţiei, iar opt din zece au afirmat că vor transfera parţial costurile suplimentare în preţuri.

Aceste scumpiri accelerate nu ocolesc, bineînțeles, nici România, iar războiul declanșat de Rusia nu face altceva decât să toarne gaz pe foc. În aceste zile asistăm la o creștere masivă a prețurilor cerealelor. Ca urmare a blocajelor generate de conflictul militar, prețurile înregistrează creșteri semnificative, iar România se află în cea mai bună poziție pentru a profita de pe urma lor, în condițiile în care portul Constanța a rămas cel mai mare operabil la Marea Neagră. Acest câștig ocolește însă fermierii români, care, în cea mai mare parte, își vând producția marilor traderi imediat după recoltă, din cauza lipsei spațiilor de depozitare sau din cauza costurilor prea mari cu această operațiune. Preţul grâului a crescut cu 34% şi cel al porumbului, cu 40% în cursul lunii februarie pe piețele internaționale, iar scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză publicată la sfârșitul săptămânii trecute de casa de brokeraj XTB România.

Criza îngrășămintelor va continua

Din cauza prețurilor foarte mari la gazele naturale, în Europa s-au închis multe fabrici de îngrășăminte, iar dacă importurile de gaze din Rusia vor fi oprite, și ultimele rămase în funcțiune se vor închide. Până atunci însă, criza se va acutiza în perioada următoare ca urmare a sistării livrărilor de îngrășăminte din Rusia și Ucraina. Efectul va fi că din cauza ofertei limitate de îngrășăminte, în 2022 lumea se va confrunta cu o scădere a producțiilor agricole, ceea ce va însemna, în final, că  mâncarea va deveni mai puțină și mai scumpă la nivel mondial. În agricultura României se face deja simțit deficitul de îngrășăminte pe bază de azot, după ce combinatul Azomureș și-a suspendat producția în luna decembrie din cauza prețurilor mari la gaze, în condițiile în care prețul acestui produs a crescut de la 900 de lei/tona în 2020 la peste 4.000 de lei/tona în 2021.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.