Românii, cei mai înghesuiţi din Uniunea Europeană

90% din blocurile din România sunt vechi şi au nevoie de modernizări sau reabilitări, iar peste 35% necesită reparaţii urgente pentru a nu se prăbuşi. Bulgaria este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, dar România are cele mai scăzute condiţii de locuire. Românii sunt cei care locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie şi duş şi fără spaţii verzi din UE. Sunt tristele concluzii ale unei analize guvernamentale.
Documentul relevă că numărul mediu de camere pe locuinţă din România este de 2-3, mult sub numărul mediu de camere pe locuinţă din alte ţări europene, şi că nivelul relativ constant al numărului mediu de persoane pe cameră de locuit pentru cei cu venituri medii spre ridicate indică lipsa opţiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodăriei.
În 2014, rata de supraaglomerare a României din punct de vedere al locuinţei a fost de 52,3%, cea mai mare dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, depăşind de trei ori media UE, de 16,9%. Într-un astfel de trist clasament, România a fost urmată de Polonia (44,2%) şi Bulgaria (43,3%).
Alături de indicatorul supraaglomerării, suprafaţa locuinţei poate oferi o imagine asupra calităţii locuirii, în ceea ce priveşte existenţa unui spaţiu util suficient la nivelul locuinţelor. În 2012, suprafaţa medie a unei locuinţe în statele UE a fost de 102,3 metri pătraţi. În România, suprafaţa medie utilă a unei locuinţe este de 46,9 metri pătraţi.
Suprafaţă dublă în UE
În comparaţie cu suprafaţa medie locuibilă de 34 metri pătraţi pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană (20 metri pătraţi). „Deşi 20 metri pătraţi s-ar putea să nu pară prea puţin sau nerezonabil în comparaţie cu cele mai multe ţări din lume, este important de observat că suprafaţa medie locuibilă discutată aici este diferită de suprafaţa «netă» locuibilă pe persoană. Media de aici este calculată prin împărţirea suprafeţei rezidenţiale construite totale (inclusiv potenţialele clădiri libere) la populaţie. Deşi rata de vacantare este ridicată, ca în cazul României, suprafaţa medie «netă» pe persoană este, de fapt, mult mai mică”, este atenţionarea din document.
Situaţia este destul de cenuşie şi în ceea ce priveşte numărul locuinţelor dotate cu baie proprie. În 2014, an pentru care există ultimele date oficiale, România ocupa primul loc în UE în privinţa ponderii populaţiei care nu deţine baie sau duş în locuinţă. Acest fapt înregistrează în populaţia totală o valoare de 31,7%, fiind urmată la mare distanţă de Letonia şi Lituania (16%, respectiv 12%).

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.