Povestea producătorului de ingrediente alimentare Supremia din Alba, începută de familia Bara cu 40.000 de mărci germane

Povestea Supremia Grup, producător de ingrediente pentru industria alimentară, a început în ianuarie 2001, atunci când Levente Bara şi soţia sa de la acea vreme, Mihaela, au făcut primul import de ingrediente alimentare.

Afacerea s-a dezvoltat treptat, iar Supremia a trecut de la import la producţie, astfel că a ajuns cel mai mare jucător de pe piaţa ingredientelor alimentare din România şi unul dintre companiile importante de pe această piaţă în Europa. Astăzi, compania a anunţat că Levente Bara, 41 de ani, singurul proprietar în prezent al companiei, a ajuns la un acord cu Solina Group din Franţa pentru vânzarea Supremia Grup. Anul trecut , cifra de afaceri a companiei Supremia Grup a ajuns la 52 de milioane de euro.

“Ca la oricare început de drum, nu beneficiezi de sprijin din partea nimănui, nici al băncilor, nici al instituţiilor publice. Primii clienţi au fost singurii care ne-au acordat încredere, fapt pentru care am reuşit să dezvoltăm afacerea pas cu pas”, povestea Levente Bara pentru ZF în 2011. El a început afacerea când avea doar 25 de ani şi era inginer tehnolog în industria alimentară.

Investiţia iniţială în acest business a constat în achiziţia unui stoc de marfă în valoare de circa 40.000 mărci germane, pe care  Levente Bara l-a vândut treptat primilor clienţi, iar după încasarea facturilor, a recirculat capitalul.

“Azi, suma poate să pară mică, însă în anul 2001, în condiţiile de piaţă de atunci şi ţinând cont de faptul că aveam 25 de ani, cred că a fost do vada unui act de curaj. Mă bazam pe capacitatea mea profesională şi pe calităţile foarte bune de vânzător”, mai spunea în 2011 Levente Bara.

În 2005, compania pusă pe picioare de cei doi antreprenori ajunsese la o cifră de afaceri de 4,3 milioane de euro. În luna decembrie în acelaşi an a fost finalizată investiţia în fabrica de ingrediente alimentare de la Sântimbru, judeţul Alba (comună situată la aproximativ 10 km de oraşul Alba Iulia). Fabrica a funcţionat până în 2011.

La zece ani de la emiterea primei facturi, adică în ianuarie 2011, compania Supremia a inaugurat noua fabrică din Alba Iulia, o investiţie de 9,1 milioane de euro, finanţată de Raiffeisen Bank, conform datelor de la acea vreme.

Mihaela Bogdan (fostă Bara), 42 de ani, a fost asociat în cadrul firmei din 2001 şi până la mijlocul anului 2013, atunci când a divorţat de Levente Bara. Ea a deţinut 50% din participaţii, conform datelor de la Registrul Comerţului, şi a încasat 1,4 milioane de lei din renunţarea la pachetul de 50% din părţile sociale, potrivit datelor publice. În acel moment, Levente Bara a devenit acţionarul unic la companiei.

sursa: zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.