România fără joburi: 7 județe cu mai puțin de 5 contracte de muncă pe cap de șomer

România are şapte judeţe unde pentru fiecare şomer înregistrat există mai puţin de 5 contracte de muncă şi ocupă un loc codaş în Europa la acoperirea populaţiei active cu aceste forme legale de lucru.

România avea înregistrate în 2015 circa 4,9 milioane de contracte de muncă, raportate la o populaţie ocupată civilă de 8.431.700 persoane. Aceste cifre vin să confirme raportul Eurostat, conform căruia România se află printre ţările europene cu cea mai mică acoperire a populaţiei active cu contracte de muncă.

“România se află, alături de Grecia şi Turcia, între ţările în care ponderea angajaţilor în total populaţie activă este de sub 75%, ca urmare a numărului mare de persoane active înregistrate sub formă de persoane fizice autorizate sau profesii liberale, în condiţiile în care media europeană a indicatorului este de 84,6%, iar la nivelul unui grup de 5 ţări (Danemarca, Estonia, Luxemburg, Suedia şi Norvegia), ponderea angajaţilor în total populaţie activă depăşeşte 90%”, se arată într-un studiu privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM.

“Această corelaţie explică inclusiv anumite dezechilibre prezentate în prezentul studiu, cum ar fi spre exemplu faptul că în România există 7 judeţe (Teleorman, Mehedinţi, Vaslui, Buzău, Olt, Dâmboviţa şi Ialomiţa) în care pentru fiecare şomer înregistrat există mai puţin de 5 contracte de muncă“, menţionează studiul citat.

Dincolo de densitatea relativ ridicată de liber-profesionişti, gradul redus de acoperire a populaţiei active cu contracte de muncă se datorează şi unei diversităţi crescute în ceea ce priveşte alternativele legale de remunerare a populaţiei active, respectiv contracte de administrare, contracte de mandat, contracte de drepturi de autor, contracte de comision, etc.

 

continuarea pe capital.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.