Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România. Patronat: un focar va genera în România cea mai mare criză din ultimii 25 de ani

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina. Recent, România a primit de la Bruxelles o atenționare de pestă porcină africană și a început să controleze toate aeroporturile și porturile. În octombrie, un patronat din domeniu preciza pentru Profit.ro că un focar de pestă porcină africană în România va genera cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, cu pagube de sute milioane euro.
Chiar dacă nu afectează omul, boala este considerată un pericol pentru siguranța alimentară și se poate transmite prin produse de carne de porc transportate dintr-o țară în alta, prin mișcarea animalelor și prin transporturile ilegale de porci, precum și prin mistreți, care sunt purtătorii naturali de boală.
Concret, pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici și pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporții. Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici și/sau sălbatici, bolnavi și cei sănătoși. Virusul se răspândește și prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) și excrețiile (fecalele animalelor infectate) animalelor. Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) și de către oameni, păsări, insecte. Virusul se transmite de la porcii aparent sănătoși, cu 2-4 zile înainte de apariția semnelor de boală.

citeste integral pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.