Patrimoniul turistic al UGSR, furat la bucată

Patrimoniul turistic al UGSR, furat la bucată de CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS şi CSDR

  • „Dacă și-au asumat responsabilitatea preluării patrimoniului UGSR de ce l-au lăsat în paragină? Cine răspunde pentru distrugerea acestui imens patrimoniu construit din cotizaţiile oamenilor? Foștii șefi ai mișcări sindicale de după 1990, unii dintre ei încă în fruntea mișcării și astăzi, vor trebui la un moment dat să răspundă pentru jaful pe care l-au patronat” – Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR.
  • Vinovați de acest dezastru sunt liderii confederațiilor sindicale CNSLR, Frăția, Cartel Alfa, BNS şi CSDR.

Stațiunile  Voineasa și Vidra, distruse

Înainte de 1990, stațiunile  Voineasa și Vidra era două dintre perlele turismului românesc. Nicolae Ceaușescu vroia ca în cele două stațiuni să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2000, iar pentru atingerea acestui obiectiv s-au investit sume foarte mari de bani pentru crearea bazei hoteliere, a facilităţilor pentru practicarea sporturilor de iarnă şi a bazelor de recuperare. Cele două stațiuni erau deschise pe toată durata anului, având în vedere că aici fuseseră înfiinţate mai multe unităţi medicale de tratament. Tăvălugul sindical care a trecut peste cele două staţiuni le-a transformat într-o ruină. Acum totul este o ruină. Dupa Revoluție, noile confederații sindicale au preluat ilegal patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) din cele două stațiuni și l-au gestionat după bunul plac. Începând cu anii 1993-1994, în stațiunile Voineasa și Vidra nu s-a mai investit nimic, iar majoritatea locațiilor existente au fost lăsate în paragină. Din aceste locații s-a furat totul, dar până astăzi nimeni nu a răspuns pentru jaful petrecut aici. Vinovați de acest dezastru sunt liderii confederațiilor sindicale CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS şi CSDR.

Din cele două stațiuni montane astăzi au mai rămas în picioare doar scheletele unor hoteluri și vile. După 27 de ani de administrare sindicală, din baza turistică de aici nu a mai rămas aproape nimic. După 1990 patrimoniul UGSR a fost preluat de confederațiile sindicale CNSLR Frăția și Cartel Alfa. Ulterior s-au adăugat la împărțirea prăzii și confederațiile sindicale BNS și CSDR.

Marele furt din 2010

Până în aprilie 2010, hotelurile din Judeţul Vâlcea, moștenite de sindicate de la UGSR erau administrate de către societatea Sind România SA, o societate înființată tot de sindicate. Ulterior, cele 3 blocuri sindicale (CNSLR- Frăția, Cartel Alfa, BNS) reprezentate de Bogdan Hossu, Marius Petcu, Dumitru Costin și Iacob Baciu și le-au împărțit între ele după cum urmează:

  • Cartel Alfa (reprezentată de Bogdan Iuliu HOSSU ) a luat Hotelul Parâng;
  • BNS ( reprezentată de Dumitru Costin) a luat hotelul Oltenia din Băile Govora;
  • CNSLR-Frăția (reprezentată de preşedintele actual Leonard BARASCU) a luat integral baza UGSR din stațiunea Vidra;
  • CSDR (reprezentată de Iacob Baciu ) a luat hotelului Traian din Călimănești;
  • Stațiunea Voineasa a fost spartă în patru după cum urmează: CNSLR- Frăția a luat hotelul Lotru, cu tot cu bază de tratament, în timp ce celelalte trei confederații au luat cabanele Vidruța, Voine, Șița și Brădiș
  • Vilele de la Voineasa au fost impartite ” frăţeşte” între toate cele patru confederaţii.

Și continuarea lui în 2011

Baza turistică de la Voineasa ( hotelurile Bradişor, Vidruţa, vilele apartament, centrul comercial), Băile Herculane (hotelurile Dacia şi Domogled), Băile Felix (hotelul Muncel), Covasna (hotelul Montana) Sângeorz  Băi (hotel Someş), Vidra ( cinci vile) şi Predeal (o vilă) au fost date de CNSLR, în 2011, în administrarea firmei Tour Mirinvest SRL din Timișoara, care face parte din grupul de firme Grup Mir, în urma unui contract de management încheiat între Sind Tour Trading SRL și firma amintită. Contractul era însă dezavantajos pentru Sind Tour Trading SRL.

Directorul Sind Tour, Minică Boajă, unul dintre artizanii ” Tranzacţiei” din perioada 1990 – 1992, respinge contractul şi este demis. Nepotul lui este actualmente directorul SC SINDROMANIA SA.

Potrivit unui document întocmit de directorul Sind Tour, Minică Boajă și înregistrat la cabinetul președintelui CNSLR-Frăția pe data de 18.04.2011, acesta respingea contractul invocând mai multe motive     (documentul în facsimil).

Potrivit lui Minică Boajă, respectivul contract conținea:

“elemente total dezavantajoase în realizarea raporturilor economice dintre cele două entități și anume estimarea realizării unui profit minim net de 600.000 Euro, în condițiile în care în actuala formă de organizare administrativă s-au realizat în exercițiul financiar 2010 un profit net de 1.000.000 Euro și investiții ( de circa 530.000 Euro) finanțate din surse proprii, într-un an de maximă recesiune economic”.

Un alt aspect reglementat în contract viza acordarea unui onorariu noului administrator în valoare de 75% din suma ce depăşea profitul minim net de 600.000 de euro. “Pretinderea unei astfel de sume este total nejustificată, ea nereprezentând nici remuneraţie, nici indemnizaţie, ci un onorariu de succes ca în cazul exercitării unei profesii liberale” mai atrăgea atenţia la vreme respectivă directorul general Sind Tour Trading SRL.

Pentru că a îndrăznit să iasă din front, atrăgându-le atenţia noilor zei ai mişcării sindicale că este ilegal ce fac, Minică Boajă este demis. Artizanul demiterii a fost atotputernicul la acea dată, Liviu Luca ( în prezent el se află în puşcărie). Astfel,  în urma acestei adrese, pe data de 19.04.2011, AGA de la Sind Tour Traiding, avându-l ca preşedinte pe celebrul Liviu Luca, din partea CNSLR-Fraţia, îl demite pe directorul Minică Boajă, lăsând astfel cale liberă pentru aprobarea încheierii şi semnării contractului de management dintre Sind Tour Traiding SRL şi Tour Mirinvest SRL.

Vicepreședintele CNSLR –Frăția, Ion Stan, se opune şi el

Ilegalitatea este confirmată şi de vicepreşedintele CNSLR-Fraţia de la acea vreme, Ion Stan,  care s-a opus semnării contractului în forma propusă de Liviu Luca. Potrivit unui document înregistrat la cabinetul preşedintelui CNSLR – Frăţia pe data de 27 aprilie 2011, Ion Stat precizează : “(…) nu sunt de acord şi nu voi vota niciodată pentru  contractul de management cu firma respectivă pentru că au datorii la stat, mai multe procese pe rol în calitate de debitori, au avut cifră de afaceri de 8 miliarde în 2009 şi cheltuieli totale de 16 miliarde. Şi în alţi ani firmele pe care le-au administrat, toate au avut pierderi. În acest sens am prezentat mai multe documente privind situaţiile financiare ale tuturor firmelor deţinute şi administrate de Miron (patronul Grup Mir) şi soţia acestuia.” ( materialul în facsimil).

“Cum să dai o afacere de 328 de miliarde unei firme cu pierderi, cu capital social de 200 lei si cu multiple procese în derulare?”, a fost una din întrebările adresate de Ion Stan conducerii CNSLR-Fraţia. Întrebarea a rămas fără niciun răspuns.

“Niciuna din cele patru confederaţii sindicale care au preluat patrimoniul UGSR nu poate rezolva problema refacerii bazei turistice pe care au distrus-o, pentru ca la cadastru proprietar apare UGSR.

Aceeaşi situaţie este valabilă pentru multe dintre obiectivele de patrimoniu. Au inclus în eroare instanţa, cu ajutorul procesului verbal semnat în fals al tranzacţiei şi cu art. 26 din Statutul CNSLR, dar nu au acte de proprietar. Asta o spun rezolutiile DNA” – Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România, confederaţie căreia justiţia i-a acordat personalitate juridică (conform prevederilor Legii nr. 62/2011) şi i-a recunoscut calitatea de continuator al UGSR, devenind astfel proprietarul de drept al bunurilor luate în 1989 prin fraudă de noile confederaţii sindicale.

 

Preşedinte,

Dragoş Frumosu

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.