ORDONANȚA SUBVENȚIILOR – MODIFICATĂ DIN NOU! IATĂ SCHIMBĂRILE pentru FERMIERI!

Noi schimbări la plata subvențiilor – de data aceasta prin modificări aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului 3/2015 cunoscută și ca ”Ordonanța subvențiilor”! Guvernul recunoaște că România, ca şi alte state membre, a întâmpinat dificultăţi în implementarea noilor scheme de plăţi, iar situaţia creată afectează posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plăți, ţinând cont de complexitatea cererii unice de plată și de condiţiile specifice fiecărei scheme de plată.  Mai mult, Executivul spune că diferențele între schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii, generează confuzii în aplicarea unitară a măsurilor reglementate de aceea se impune clarificarea reglementărilor, condițiilor și tipurilor de documente care însoțesc cererea unică de plată!

În acest sens sunt propuse o serie de modificări care momentan se află pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică. Iată principalele schimbări propuse:

-La articolul 2 alineatul (1), litera p) se modifică și va avea următorul cuprins: „p) transferul unei exploataţii înseamnă vânzarea sau arendarea sau orice alt tip de tranzacţie similară care are drept obiect unităţile de producţie în cauză;”

-2. La articolul 6, alineatele (1) – (7) se modifică și vor avea următorul cuprins: „Art. 6.(1) Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe calculate conform art. 12 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 639/2014, care nu au depăşit cuantumul de 5.000 euro înaintea reducerilor şi a excluderilor şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă în cadrul exploataţiei sale, definită potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) lit. c), d) şi e), este fermier activ şi poate beneficia de plăţi directe.

-(2) lit. c), d) şi e), este fermier activ şi poate beneficia de plăţi directe. (2) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014, care depăşesc cuantumul de 5.000 euro înaintea reducerilor şi a excluderilor se pot înregistra la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă. Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderi familiale, rezultate ca urmare a înregistrării la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, se subrogă în drepturi şi obligaţii persoanei fizice, în ceea ce priveşte patrimoniul de afectaţiune definit la art. 2 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

citeste integral pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.