Oraşele din România unde este cel mai scump să faci piaţa

Un coş de cumpărături cu şapte alimente de bază cumpărat din pieţele agroalimentare poate costa, în medie, de la puţin peste 30 de lei la peste 53 de lei, în funcţie de reşedinţa de judeţ de unde a fost achiziţionat. Cel mai scump este să îţi faci cumpărăturile în Sfântu Gheorghe, iar cel mai ieftin la Piatra Neamţ.

Românii cheltuiesc sume diferite de bani pentru acelaşi tip de alimente în funcţie de zona în care locuiesc. Influenţat fiind de nivelul cererii şi al ofertei, de puterea de cumpărare a locuitorilor, de distanţa faţă de furnizori, dar şi de competiţia dintre comercianţi, preţul unui coş de cumpărături poate diferi cu peste 20 de lei de la un oraş la altul, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor oferite de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai axact, din calculele ECONOMICA.NET care a luat ca punct de referinţă un coş format din şapte alimente (cartofi, ceapa verde,varză, morcovi, lapte proaspăt,branză de oaie, ouă), preţul mediu cel mai mic s-a regăsit în luna mai, conform ultimelor date disponibile, în Sfântu Gheorghe. Consumatorii care alegeau să cumpere din pieţele agroalimentare de acolo, au cheltuit pentru un astfel de coş, în medie, 53,3 lei.

Aproape la fel de scumpe (49,6 lei) au fost aceste produse şi pentru locuitorii din Piteşti, în timp ce clujenii au alocat în medie 46,5 lei pe aceste alimente de bază.

Tot peste 40 de lei (43,7) costă în medie şi un coş cu alimente achiziţionat din pieţele agroalimentare din Târgovişte, diferenţa fiind mică (42,7 lei) faţă de costul acestor cumpărături luate de data aceasta din Reşiţa.

În Bucureşti, costul unui astfel de coş din care lipsesc litrul de lapte şi un ou (pentru care INS nu are informaţii) se ridică la 41,5 lei

Urmează Sibiu în topul celor mai scumpe oraşe de unde să îţi faci piaţa, cu un preţ mediu de 39,8 lei pe coş, Deva şi Braşov cu 39,7 lei şi Slatina-39,2 lei.

La polul opus, se află pieţele din Piatra Neamţ (30,7 lei) şi Brăila (30,9 lei), cu menţiunea că nu pentru toate reşedinţele de judeţ s-a putut face un calcul exact, din lipsa tuturor datelor disponibile. Este cazul municipiilor Botoşani, Iaşi, Miercurea Ciuc,Suceava, Tulcea, Vaslui şi Zalău.

Menţionăm că aceste calcule au fost realizate pe baza preţurilor medii şi indicilor preţurilor la principalele produse vândute în pieţele agroalimentare din municipiile reşedinţă de judeţ în luna mai anul curent.

sursa: economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.