MINISTRUL AGRICULTURII CONFIRMĂ DUBLUL STANDARD: ”Evident că există diferențe”

Același produs, același producător, deci aceeași unitate de procesare, două calități diferite. Una pentru piața din România și una pentru țări din vestul Europei. Confirmarea a venit astăzi și pe cale oficială prin Ministerul Agriculturii care a prelevat probe de produse din Olanda, Germania și Belgia și le-a comparat cu probe similare din retail din țara noastră. Din 29 de probe care s-au calificat pentru proba de laborator, la nouă au fost identificare diferențe calitative, mai exact diferențe cu privire la valoarea energetică, conținutul de proteină – carne, sau de grăsimi.

Nu facem interpretări, ci doar dacă există diferențe dintre un produs și altul. Există diferențe? Noi spunem că da, așa ne spune laboratorul. La câte dintre produse, la nouă. Care sunt aceste diferențe? Cele pe care ni le-a dat laboratorul”, a declarat astăzi ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul unei conferințe în care au fost prezentate rezultatele comparative ale analizelor de laborator pentru produse similare comercializate în România și în state din vestul Europei.

Demersul de a preleva probe de produse agroalimentare și de a le analiza a venit după ce Comisia Europeană a solicitat României să spună care se poate pronunța asupra dublului standard de calitate reclamat de alte state din Europa Centrală și de Est. În urma acestei întrebări de la Bruxelles, ministrul Agriculturii a solicitat unor omologi de-ai săi permisiunea de a preleva probe pentru analiză. S-au trimis cereri în Franța, Austria, Germania, Belgia și Olanda, din care doar ultimele două au răspuns pozitiv. Astfel, o echipă de șase specialiști români s-au deplasat în iunie în aceste țări pentru a cumpăra produse care se comercializează și la noi.

Am fost cumva într-o dificultate deoarece găseam același produs identic ca și ambalaj și conținut, la prima vedere, în schimb erau diferiți producătorii. Ne-a fost destul de greu plecând de la un portofoliu de vreo 80 de produse identificate, am restrâns destul de mult gama la 34, iar după o analiză și mai atentă am rămas cu 29 de produse”, a explicat Ionel Bunea, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. El a arătat că pe 26 iunie, la întoarcerea în țară, toate probele prelevate au fost predate laboratorului de analiză din cadrul ANSVSA.

citeste integral pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.