Managementul sindical a demolat Casa de Cultura din Târgu Jiu

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu se pregăteşte să tragă obloanele, fiind executată de Fisc pentru recuperarea datoriilor. Ea se află acum în proces de lichidare, după ce ani de zile a fost administrată de Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor,  un pui al confederaţiei CNSLR-Frăţia. Sub administrarea fundaţiei clădirea a ajuns rapid o ruină, iar cercetările penale declanşate în urmă cu opt ani pentru identificarea persoanelor din conducerea ei care se fac vinovate pentru starea de degradare în care a fost adusă clădirea, nu au făcut încă lumină în acest caz clasic de distrugere a patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor  din România (UGSR) de către confederaţiile sindicale apărute după 1991.

Povestea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu este asemănătoare cu a altor astfel de case pe care noii şefi ai mişcării sindicale înscăunaţi imediat după revoluţie le-au preluat de la UGSR, deşi legal nu există nicio hotărâre judecătorească de desfiinţare a acesteia. Preluarea imensului patrimoniu sindical s-a făcut doar în baza actului intitulat ’’Tranzacţie Generală ’’, încheiat la 07.11.1991 şi semnat de către Victor Ciorbea din partea CNSLR, Bogdan Hossu din partea Cartel Alfa şi Miron Mitrea din partea CSI Frăţia, ulterior de acest patrimoniu lipindu-se în 1994 confederaţiile sindicale BNS şi CSDR. În ceea ce priveşte casele de cultură preluate de confederaţiile sindicale amintite, ele au fost ulterior reunite în cadrul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, dar între timp multe dintre ele au ajuns ruine prin grija noilor administratori.

Casa de Cultură a a fost administrată de către o fundație Fundaţia Casa de Cultură a Sindicatelor, condusă de către Constantin Retezeanu, fost președinte al CNSLR Frăția- Filiala Gorj.

Insolvenţa a fost deschisă în anul 2009

Pe data de 16 decembrie 2009, Tribunalul Gorj a admis cererea Fiscului din Târgu Jiu de deschidere a procedurii de insolvență pentru Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor din cauza datoriilor foarte mari. Societatea Consulting Company, care a fost numită lichidatorul judiciar al  fundaţiei, nota în raportul privind cauzele care au dus la starea de insolvență, că ”există premisele angajării răspunderii membrilor organelor de conducere”. Deşi cercetările penale au fost declanşate în urmă cu opt ani, nici până la această dată ele nu au reuşit să identifice persoanele vinovate de situaţia în care a ajuns această clădire.

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.