“Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti”

Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze, ca să vină cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi de extindere a dezvoltării celor deja existente, susţine Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
În ianuarie 2017, a fost înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice şi juridice (5.475), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (8.288), în scădere cu 33,94%, potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care citează Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Judeţele care au înregistrat cea mai mare scădere au fost Vrancea (cu 56,19%), Caraş-Severin (cu 47,67%) şi Ialomiţa (cu 46,46%).
“Singurul judeţ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorată, în opinia noastră, de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro”, afirmă CNIPMMR, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, primele trei domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare şi asigurări (-86,52%), administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public (-71,43%) şi sănătatea şi asistenţa socială (-57,38%). De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată şi în domeniul IT (-36,76%), se mai arată în comunicat.
Florin Jianu a mai precizat: “Consider că sunt trei cauze principale care au dus la scăderea drastică a numărului de firme înregistrate la începutul acestui an. Prima este reprezentată de instabilitatea şi lipsa predictibilităţii în societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri să reacţioneze rapid şi să devină vulnerabil. În egală măsură, consider că birocraţia (de exemplu, efectele formularului 088) şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului reprezintă un alt obstacol important în stimularea înfiinţării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scăderea atractivităţii înfiinţării unei firme. Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi extindere a dezvoltării celor deja existente”.

sursa: bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.