Dată afară pe poartă din Tabăra Navodari, SIND România încearcă să intre acum sărind gardul

Tabăra de Copii din Năvodari se află în centrul unei dispute patrimoniale de ani de zile. Compania de turism SIND România, care are în spate ca acționari confederațiile sindicale înființate după 1990,  vrea să dispună în continuare, după bunul plac, de zecile de hectare de teren de la malul Mării Negre, ca și cum acestea i-ar aparține, deși  instanța a constatat că ea nu poate face dovada proprietății  asupra taberei. În ciuda acestui fapt, SIND România și-a continuat demersurile pentru a controla activele taberei, numai că, din nou, a fost trimisă la plimbare.

 

Faptul că la sfârșitul anului trecut SIND România pierdea definitiv un proces împotriva unei companii care avea un spațiu închiriat în tabără, după ce Judecătoria Babadag și, ulterior, Tribunalul Tulcea au constatat că baronii sindicali care controlează compania de turism nu pot face dovada dreptului de proprietate, nu a contat prea mult. SIND România a introdus ulterior la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța o cerere de intabulare a dreptului de proprietate asupra construcțiilor și a dreptului de folosință asupra terenului, invocând în sprijinul demersului său unele decizii ale instanțelor judecătorești din alte cauze în care a fost parte.

 

Conform legii, drepturile reale imobiliare înscrise în carte funciară se dobândesc, se modifică și se sting numai cu respectarea regulilor de carte funciară. Asta înseamnă că „(…) înscrierile  și radierile efectuate în cărțile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanței judecătorești definitive și irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declarații date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentații cadastrale”. Evident, SIND România nu a putut face dovada îndeplinirii niciuneia dintre aceste condiții, astfel că s-a dispus respingerea cererii sale.

Dreptul de proprietate asupra taberei nu există

 

La această concluzie a ajuns Judecătoria Babadag în cadrul unui proces de evacuare intentat de SIND România firmei Octogon Studio SRL, care ocupa unele spaţii turistice în tabără. SIND România susținea că respectiva companie nu deţinea un contract de închiriere încheiat cu ea, în calitate de proprietar, şi pentru că a refuzat să încheie unul, a cerut evacuarea ei. Numai că Judecătoria Babadag, conform Sentinţei civile nr. 121/10.03.2020, a reţinut că SIND România nu este proprietarul taberei. „Din extrasele de Carte funciară nr. 108709 şi 108764 obţinute în data de  04.09.2019 reiese că titularii asupra drepturilor de proprietate pretinse de reclamantă (SIND România – n.red.) sunt în realitate oraşul Năvodari şi SC Tabăra Năvodari SA, iar dreptul de folosinţă este deţinut de SC Tabăra Năvodari SA”, se arăta în sentința instanței. Mai mult, reținea instanța, „reclamanta pretinde constant existenţa în patrimoniul său a dreptului de proprietate asupra unui număr de 298 imobile (case de vacanţă) aferente Complexului Tabăra Năvodari, însă nu susţine această afirmaţie cu înscrisuri privind naşterea acestor drepturi în mod legal şi valabil şi nici cu dovezi ale intabulării acestor drepturi în registrele de carte funciară”.

Instanța: „CNSLR-Frăţia nu deţine un titlu care să-i ateste dreptul de proprietate asupra patrimoniului UGSR”

O altă constatare reținută de Judecătoria Babadag în sentința sa din nr. 121/10.03.2020 face lumină și în ceea ce privește dreptul de proprietate al confederațiilor sindicale apărute după 1990 asupra patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR). Astfel, instanța a reţinut că la baza alegaţiilor reclamantei SIND România „stă afirmaţia conform căreia reclamanta ar fi continuatoarea Uniunii Generale a Sindicatelor din România  (UGSR) entitate despre care pretinde că ar fi dispărut”. Mai exact, arată instanţa în sentinţa sa, SIND România pretinde a fi deţinătoarea bunurilor UGSR, urmare a preluării acestor bunuri de la CNSLR-Frăţia, dar din înscrisurile identificate rezultă că CNSLR-Frăţia se revendică „continuatoarea”, în condiţiile în care SIND România SRL este doar o societate comercială înfiinţată de CNSLR-Frăţia împreună cu alte organizaţii sindicale. Mai mult, nici CNSLR-Frăţia nu deţine un titlu care să-i ateste dreptul de proprietate asupra patrimoniului UGSR şi, implicit, asupra taberei Năvodari.

În realitate, UGSR nu şi-a încetat niciodată existenţa legală, activând în continuare sub denumirea Confederaţia Generală a Muncii – CGM, astfel cum reiese din modificările aduse actelor sale constitutive, consemnate prin Sentinţa civilă nr. 1450/2505.2016, dată în Dosarul  nr. 861/93/2016 de pe rolul Tribunalului Ilfov.

Sentinţa Judecătoriei Babadag nr. 121/10.03.2020

 

Tribunalul Tulcea a decis să mențină sentinţa

Cei de la SIND România nu au avut succes mai mare nici la apel, Tribunalul Tulcea decizând să mențină decizia Judecătoriei Babadag. Prin Decizia civilă nr. 502, Tribunalului Tulcea arată: „Astfel, față de faptul că drepturile pretins deținute de reclamantă (SIND România – n.red.) nu sunt consolidate prin înscriere în registrele de carte funciară, precum și față de faptul că lipsesc probe care să întoarcă situația de fapt existentă şi care să ateste existența drepturilor pretins dobândite în patrimoniul reclamantei, această persoană nu poate fi echivalată cu titularul dreptului afirmat, în accepțiunea legii”.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.