Apocalipsa scumpirilor. Când se va produce explozia prețurilor la energie pentru populație

Criza Covid-19 și criza economică asociată au generat un val de scumpiri în 2021, căruia tot mai mulți români îi fac față cu greutate. Anul acesta efectul majorărilor de prețuri a fost resimțit mult mai puternic, pentru că vorbim despre o scumpire ce a lovit concomitent toate produsele, fie că vorbim despre cele alimentare sau nealimentare. Pe acest fond, inflația a explodat, bătând în viteză toate estimările fostului Guvern Cîțu, iar situația va continua să se agraveze anul viitor, pentru că trebuie să ne așteptăm la noi scumpiri, avertiza recent Banca Națională. Să nu uităm că vorbim despre o țară unde pentru 1,2 milioane de persoane plătite cu salariul minim pe economie și 1,9 milioane de pensionari cu o pensie de până la 1.000 de lei fiecare zi era o luptă pentru supraviețuire înainte să vină.

 

Potrivit ultimelor date statistice disponibile, inflația a explodat în luna octombrie, ajungând la 7,8%, iar anul viitor BNR anticipează că inflația va ajunge la un nivel maxim de 8,6%. Situația cea mai dificilă ar putea apărea în primăvară, după ce pe 31 martie va expira plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică.

„Rata anuală a inflației IPC este anticipată să consemneze o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul componentelor exogene ale coșului IPC, în special bunuri energetice și, într-o măsură mai mică, de cel al inflației de bază. Ulterior, sub ipoteza stabilizării prețurilor energiei, a reducerii anticipațiilor inflaționiste și a disipării graduale a impactului șocurilor asupra costurilor de producție, aceasta va scădea treptat, revenind în interiorul intervalului țintei la mijlocul anului 2023”.

Raport BNR asupra inflației publicat în noiembrie

Prețuri foarte mari la energie și gaze și în 2022 

Facturile la gazele naturale pentru consumatorii casnici au crescut în luna octombrie cu 21%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când majorarea fusese de 46%. De asemenea, facturile la energia electrică au înregistrat o creștere de 24,65% față de octombrie 2020. Între timp, prețul gazelor și al energiei electrice a continuat să se majoreze puternic. Efectele acestor scumpiri nu se fac încă simțite în facturile populației datorită Legii de plafonare și compensare a prețurilor, dar ele se vor resimți puternic după data de 31 martie. Specialiștii vorbesc de o dublare a prețurilor  la energia electrică și de o creștere și mai mare în cazul gazelor naturale până la sfârșitul anului. Vestea proastă este că aceste prețuri extrem de ridicate se vor păstra și anul viitor, cel puțin în prima jumătate a sa.

Lovitură pentru clienții din serviciul universal

Prețurile energiei electrice pentru câteva milioane de clienți care nu au trecut în piața concurențială vor crește puternic de la 1 ianuarie, furnizorii trimițându-le acestora deja informări privind scumpirile. Astfel, pentru clienții din serviciul universal ai companiei Electrica Furnizare majorarea va fi cu 80%, astfel că prețul final din factură va ajunge la aproape 1,5 lei/kWh. Motivul principal al acestei creșteri spectaculoase este majorarea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără curent pentru clienți. Ca și în cazul clienților care au trecut în piața concurențială, până pe 31 martie și aceștia beneficiază de mecanismul de plafonare și compensare, iar până atunci aceste prețuri nu vor fi plătite. Noile prețuri vor fi valabile doar trei luni, adică până la expirarea schemei de sprijin, iar după acea dată Electrica Furnizare va stabili noi tarife, probabil mai mari. O măsură similară a anunțat și E.ON, unde prețul energiei electrice pentru clienții din serviciul universal va crește cu 58% de la 1 ianuarie, prețul final din factură ajungând la 1,3 lei/kWh. În ceea ce privește companiile de furnizare a energiei electrice  aparținând Enel (Enel Energie Muntenia și Enel Energie), pentru clienții lor din serviciul universal, noul an va veni cu prețuri mai mari cu până la 80%. Astfel, tariful va crește până la 1,4 lei/kWh, el urmând să fie achitat integral după 31 martie 2022.  O majorare mai consistentă, de 85%, vor avea de suportat însă clienții CEZ, în cazul lor prețul final al energiei ajungând la 1,6 lei/kWh.

 

„Ținând seama că în prezent prețurile sunt plafonate și compensate, creșterile de prețuri la energie și gaze nu se fac simțite în această perioadă, dar asta nu înseamnă că ele nu au crescut. Luând ca reper luna octombrie, pentru care INS a comunicat ultimele statistici, estimările indică o dublare a prețurilor la energia electrică până la sfârșitul anului, și o creștere chiar mai mare în cazul gazelor naturale. La nivelul anului viitor, prețurile vor rămâne la fel de mari până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, iar despre o eventuală corecție în jos a lor putem vorbi din al treilea trimestru, în condițiile în care elementele care au perturbat piața nu se vor mai menține. Am aici în vedere rezolvarea problemelor legate de Nord Stream 2, reaprovizionarea normală cu gaze a Europei, atât de la Gazprom, cât și din alte surse, precum și dezvoltarea capacităților de producție a energiei electrice în ceea ce privește România”.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă

Prețul carburanților s-a aprins

Statistica INS ne arată că în luna octombrie combustibilii au înregistrat o creștere a prețului de 6,5%,  iar raportat la perioada similară a anului trecut s-a marcat o creștere medie de 23,5%. Acest procent a fost depășit de exemplu în luna septembrie, când România s-a aflat pe locul doi în UE la creșterea prețurilor la combustibili, înregistrând un avans de 29% comparativ cu luna precedentă. Potrivit ultimului buletin privind prețul combustibililor publicat de Eurostat, la sfârșitul lunii noiembrie prețul benzinei cu cifra octanică de 95 ajunsese la 1,244 euro/litru, după ce la începutul anului acesta era de 0,997 euro. Anul viitor va debuta cu o nouă majorare a prețurilor, de această dată generată de creșterea accizelor. Astfel, noile niveluri sunt de 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină, în condițiile în care nivelul la care se plătesc acum accizele sunt de 1.827 de lei și, respectiv 1.674 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Un calcul sumar arată că la benzină și motorină  creșterile de preț vor fi de circa 7 bani/litru. Conform prevederilor Codului fiscal, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.

 

De la începutul anului în curs, cele mai mari majorări de tarife fuseseră înregistrate până la sfârșitul lunii octombrie la apă, canal, salubritate (6,98%), la alte servicii (6,74%), şi serviciile poştale (5,53%). În schimb, serviciile de transport aerian se ieftiniseră cu 16,2%.

Mâncarea costă tot mai mult

Anul 2021 a consemnat o scumpire accelerată și a produselor alimentare. Potrivit INS, vedetele scumpirilor au fost uleiul comestibil – 26,29% şi cartofii – 18,04%. De asemenea, în topul scumpirilor se regăsesc și produsele de panificație, al căror preț a crescut cu 6,26%. Urmează  mălaiul cu 6%,  ouăle, brânza, zahărul cu câte 5%, conservele cu 4%, laptele, fructele proaspete și carnea de pasăre cu câte 3%, carnea de porc cu 2% și lista scumpirilor ar putea continua. Producătorii agricoli și cei din industria alimentară spun că scumpirile vor continua și anul viitor, în condițiile în care țara noastră exportă materii prime și importă tot mai multe produse finite. Creșterea prețurilor la alimente vine și pe fondul creșterii facturilor la energia electrică, gaze și combustibili. Toate aceste majorări concertate au generat și scumpirea întregului lanț de aprovizionare, de la transport la ambalaje, iar unul din sectoarele cele mai lovite este cel de morărit și panificație. Un alt motiv al scumpirilor a fost și seceta de anul trecut, care a dus la scumpirea cerealelor. De asemenea, și prețul la carne s-a scumpit pe fondul creșterii cererii, dar și din cauza pestei porcine africane. Crescătorii de porci spun că România a pierdut, din cauza pestei porcine, peste 40.000 de scroafe, afectând grav efectivele de matcă, iar din această cauză și în 2022 vom importa masiv carne de porc.

„Vorbim despre impactul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze, despre cel al creșterii prețului la combustibili care scumpește transportul, dar și despre creşterea preţului la cereale ca urmare a secetei de anul trecut. Un exemplu este prețul grâului, care a crescut de la 850 lei/tonă la 1.450 lei/tonă. În aceste condiții, creşterile pot ajunge până la 60%, dar sigur nu se va ajunge până acolo, având în vedere puterea scăzută de cumpărare a românilor. Unul dintre cele mai lovite sectoare este cel de morărit și panificație și vreau să vă spun că aici se fac  calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel. Creșterile de prețuri vor continua și anul viitor, cel puțin în prima jumătate. Situația în care se află agricultura și industria alimentară românească este și rezultatul nepăsării a multora dintre cei care timp de 30 de ani au gestionat aceste sectoare, a incompetenței altora și a intereselor ascunse care au urmărit să ne transforme doar într-o piață de desfacere”.

Dragoș Frumosu, Federația Sindicatelor din Industria Alimentară „Sindalimenta”

 

2.300 lei este salariul minim brut (1.386 lei net) în România, iar de la 1 ianuarie 2022 el va crește la 2.550 lei brut, ceea ce înseamnă o creștere cu 10,86%.

Parcările se scumpesc și de 8 ori în București

Viața în marile orașe nu este deloc ieftină. Pentru acest an, multe primării au decis majorarea taxelor și impozitelor locale, aceste creșteri variind între 50 și 300%, în funcție de cum decid edilii locali. În București, impozitele pe proprietate nu au fost crescute anul acesta, dar în schimb s-au scumpit parcările de reședință, costul călătoriilor cu RATB. De exemplu, de la 1 august 2021 prețul unei călătorii cu metroul a crescut de la 2,5 la 3 lei, iar la STB (autobuz, tramvai, troleibuz) a crescut de la 1,3 lei la 3 lei. O ușoară creștere a înregistrat și taxa pentru parcarea de reședință, dar adevărata majorare va veni de la 1 ianuarie 2022. Astfel,  taxa pentru parcarea de reședință crește de la 84 lei/an până la 600 lei pentru bucureștenii care locuiesc în centru (de peste 7 ori) și de la 37 lei/an la 300 pentru cei care locuiesc la periferie ( de peste 8 ori). De asemenea, de la anul se schimbă tarifele pentru ridicarea gunoiului, prima decizie în acest sens fiind lată de primăria Sectorului 2. Nici anul 2021 nu i-a ocolit pe bucureșteni de majorarea taxei pe gunoi.

Încălzirea locuințelor dă frisoane românilor

Nu în ultimul rând, facturile pentru încălzire ar putea crește cu 70 la sută pentru bucureștenii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă,  costul încălzirii unui apartament 2 camere ar urma astfel să crească de la 197 lei la 336 lei, iar al unui apartament de 3 camere, de la 262 lei la 448 lei. La nivel național foarte multe primării au decis deja scumpirea energiei termice, în condițiile în care unele dintre ele nu acordă subvenții.

Prețul polițelor RCA, pe trend crescător

Prețul polițelor RCA a crescut vertiginos după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat la mijlocul lunii septembrie că retrage licența de funcționare companiei City Insurance, liderul acestei piețe. Vorbim despre o companie care avea circa 3 milioane de clienți și cele mai mici tarife. Efectul acestui anunț a fost imediat, ceilalți asigurători anunțând rapid majorări, iar în numai o lună de zile tarifele pentru polițele RCA încheiate pe trei luni s-au dublat, iar cele pentru o lună de zile s-au triplat. În ceea ce privește prețul polițelor cu o valabilitate de 12 luni, creșterile au fost de 40-70%, spun brokerii. Per ansamblu, piața RCA a consemnat în 2021 o creștere a tarifelor mare, fapt ce a generat din nou proteste din partea transportatorilor.

„După falimentul City, tarifele RCA au și creșteri de 100%, în special la transportatori, tineri până în 30 de ani și în zone metropolitane unde frecvența daunelor este mare. Nu mai anticipăm alte creșteri de tarife în 2022, piața urmând să se stabilizeze după intrarea în piață, în baza pașaportului european, a mai multor jucători: Axeria din Franța, Wefox din Germania și Hellas Direct din Grecia”.

Reprezentantul unei firme de brokeri

Visul de a avea o locuință, spulberat de scumpiri

Scumpirile din acest an nu au ocolit nici prețurile locuințelor, acestea apropriindu-se de  nivelul atins înainte de criza din 2008. Dacă în 2020, creșterile de preț înregistrate între T3 și T2 au fost de doar 0,3%, în același interval din 2021, acestea au fost de 2,8%, potrivit unei analize realizate de ANCPI. Mai mult, potrivit imobiliare.ro, între T3/2021 și T3/2020, creșterea prețurilor a fost de 10,3%. Pe fondul majorării considerabile a prețurilor la materialele de construcții, analiștii imobiliari estimează că până la sfârșitul anului, în marile oraşe, prețul apartamentelor ar putea fi și cu 30% mai mare față de 2020.

Mașinile second-hand se vând foarte bine

Interdicțiile de călătorie au afectat și piața auto second-hand. Pe fondul reducerii stocurilor de mașini rulate, prețul acestor mașini, fie că sunt pe benzină, diesel sau electrice,  a crescut în 2021. Creșterea este una consistentă, specialiștii vorbind despre  majorări care au depășit 10%. În plus, piața SH a fost trasă în sus și de criza de producție a mașinilor noi, generată de criza mondială de microcipuri. Un alt motiv care provoacă o creștere a prețului la mașinile second-hand este și faptul că guvernul a decis în luna octombrie că toți samsarii de autovehicule sunt obligați să înscrie personal mașinile la RAR, înainte de a le vinde.

Articolele de îmbrăcăminte, afectate de prețul bumbacului

La nivel mondial, anul 2021 a adus și o scumpire a bumbacului, ca urmare a restricțiilor impuse transportului maritim. Acesta a fost unul dintre motivele care a dus la o scumpire a hainelor în acest an. Cum România importă masiv articole de îmbrăcăminte din bumbac, prețul lor a crescut binișor în magazine. China este cel mai mare utilizator de bumbac, dar anul acesta industria de îmbrăcăminte din această țară s-a confruntat cu mari probleme.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.