Infringement pentru legea “produselor româneşti în hypermarketuri”. Ce spune legea europeană. Ministerul român nu comentează

Verdictul dat de Comisia Europeană legii “produselor româneşti în hypermarket” obligă România la măsuri concrete de schimbare a legislaţiei. România mai are însă o şansă să convingă UE că legea comerţului alimentar nu încalcă principiul liberei circulații a mărfurilor. Ministerul Agriculturii nu face momentan niciun comentariu.

Comisia Europeană a blocat oficial ieri o parte din aşa-numita lege a produselor româneşti în hypermarketuri, declanşând prima etapă a procedurii de infringement prin decizia de a trimite scrisoare de punere în întârziere României. Invocând faptul că a-i obliga pe retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produse alimentare și agricole de la producătorii locali, ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor, Comisia amâna sau chiar anulează punerea în aplicarea a unor prevederi legislative mult aşteptate de producători, dar contestate de comercianţi şi unele asociaţii de procesatori. Aceasta în condiţiile în care, în lipsa unor norme de aplicare, prevederea potrivit căreia marii retaileri sunt obligaţi ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt nu îşi poate, oricum, produce efectele.

Articolul cu 51% produse româneşti a intrat în vigoare în februarie anul curent, la 6 luni de la publicarea legii 160/2016 în Monitorul Oficial, dar nu poate fi implementat pentru că nu există norme de aplicare a legii.
continuarea pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.