Haos pe piaţa lemnelor de foc pentru încălzire

Înăsprirea regulilor privind exploatarea pădurilor a dus la diminuarea pieţei negre, iar în unele zone se găseşte cu greu lemn de foc pentru populaţie. Unii speculanţi au ştiut să profi te, dublând preţul

Circa 3,5 milioane de gospodării, adică aproape jumătate din totalul gospodăriilor din România, se încălzesc cu lemne. În sobe vechi, neperformante, consumul de lemne este uriaş, de aproximativ 18 milioane metri cubi anual.

Tot cam atât e şi cantitatea totală permisă de legislaţie să se taie din pădurile României, care acoperă nu numai lemnul de foc, ci şi necesarul pentru industrie şi export, potrivit datelor comunicate EVZ de Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAD). „Necesarul de lemn de foc la nivel naţional este mai mare decât e voie să se taie din păduri conform legii”, ne-a declarat Gabriel Stanciu, preşedintele AAD.

Cu aceste cifre în faţă, reiese clar că volumele de lemn exploatate ilegal sunt uriaşe. Cifrele oficiale vorbesc de peste 8 milioane metri cubi de lemn tăiat ilegal, însă nimeni nu are statistici clare privind consumul de lemn şi tăierile ilegale. Datele prezentate de asociaţia Nostra Silva arată că totalul biomasei forestiere legal exploatate, inclusiv peleţi şi rumegul, care ajunge la populaţie, este de maxim 11 milioane mc. Diferenţa o reprezintă lemn tăiat ilegal care alimentează această piaţă a lemnului de foc.

Guvernele au încercat să reducă din amploarea acestui fenomen, însă proprietarii sau administratorii de păduri se plâng acum că măsurile excesive au dus la un blocaj pe piaţă. Deşi administrează aproape jumătate din pădurile României, Romsilva a vândut anul trecut doar un milion de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie.

citeste integral pe evz.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.