Efectele neaşteptate ale legii privind risipa alimentară: colţul cu produse în curs de expirare ar putea deveni istorie

Inrarea în vigoare a legii privind risipa alimentară, promulgată recent de Preşedintele Klaus Iohannis, ar putea avea ca efect desfiinţarea rafturilor speciale unde retailerii pun spre comercializează la preţ redus produsele ce urmează să expire. În schimb, comercianţii vor fi obligaţi să doneze, pentru că altfel riscă amenzi.

Legea privind diminuarea risipei alimentare (217/2016) ar putea duce la desfiinţarea rafturilor cu produse alimentare la preţ redus pentru că urmează să expire în trei zile, atrag atenţia oficialii lanţurilor de magazine, potrivit cărora legea, aşa cum este acum, are multe inadvertenţe. Mai mult, reprezentanţii procesatorilor se tem de apariţia unor costuri suplimentare pe lanţul alimentar, ceea ce se vor vedea, într-un final, în preţul plătit de consumatorul final.

“Rafturile acelea vor dispărea”, a declarat  Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), la conferinţa ‘Leftovers’.

Amintim că “legea rafturilor special amenajate pentru produsele ce urmează să expire” (57/2015) a intrat în vigoare anul trecut. Potrivit acesteia, “produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei-limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare, se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare.”

La rândul său, Legea risipei alimentare prevede că operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi  să ia, în această ordine: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare şi măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare.

Amenzi de până la 6.000 de lei 

Încălcarea prevederilor legii risipei alimentare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 lei. “Este o lege perfectibilă, un prin pas dintr-un pachet de legi privind economia circulară. Al doilea pas îl vom face prin normele metodologice şi vom porni şi o a doua iniţiativă (legislativă n.red). Dorim să introducem şi o componentă motivaţională (sprijin financiar n.red) pentru cei ce donează”, a declarat deputatul Florin Alexe, unul dintre iniţiatorii Legii risipei alimentare. Acesta a explicat că Legea a fost gândită pe ideea de a introduce obligaţii şi implicit amenzi pentru a putea trece de Parlament. “Dacă veneam cu subvenţii, legea ar fi fost blocată”, a explicat acesta.

citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.