David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică și financiară a proiectelor de investiții derulate în România prin intermediul submăsurilor de finanțare din PNDR 2020 și finanțate de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Dovadă a interesului major pe care agricultorii îl au pentru fondurile europene este valoarea proiectelor depuse numai în acest an, de peste 1,6 miliarde de euro. Care sunt cele căutate domenii, ce face agenţia pentru a reduce din birocraţia care ar putea descuraja pe cei interesaţi, dar şi cum se fraudează aceste fonduri europene, aflăm dintr-un interviu cu directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Jurnalul Naţional: Câte proiecte cu finanţare europeană au depus fermierii la PNDR? Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un beneficiar?

David Eugen Popescu: În cadrul sesiunilor deschise pe parcursul acestui an, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit, până în prezent, 13.102 cereri de finanțare conforme pentru toate submăsurile de finanțare deschise în anul 2016. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții de fonduri europene nerambursabile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) sunt diferite în funcție de specificul investiției pe care dorește beneficiarul s-o dezvolte. În Ghidul Solicitantului, document ce poate fi consultat gratuit pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info, sunt detaliate condițiile de accesare specifice fiecărei submăsuri de investiție în parte.

JN: Care este valoarea totală a proiectelor? Care a fost cel mai mare proiect depus? Dar cel mai mic?

DEP: Valoarea totală nerambursabilă a tuturor cererilor de finanțare depuse în acest an depășește 1,6 miliarde de euro în acest moment. Precizăm că alocarea bugetară stabilită pentru acest an este 1,36 miliarde de euro. Astfel, gradul de acoperire a alocării este în acest moment de 118%, ceea ce denotă un interes crescut din partea solicitanților de finanțare. Iar valoarea fondurilor solicitate va crește până la finalul acestui an, având în vedere că până la data de 30 decembrie 2016 se mai pot depune la AFIR cereri de finanțare, pe unele dintre submăsuri. Valoarea sprijinului acordat este în funcție de submăsura accesată. Astfel, poate fi de 15.000 euro, la submăsura 6.3 care vizează dezvoltarea fermelor mici și poate ajunge până la 2.500.000 euro, pentru procesarea produselor agricole. Fac mențiunea că de la deschiderea PNDR 2020, anul trecut, și până în prezent AFIR a primit peste 20.700 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro.

 

continuarea pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.