Cenușa, cel mai ieftin îngrășământ natural: cum ajută legumele și care este norma de aplicare

Cenușa obținută în urma arderii lemnelor poate fi utilizată ca îngrășământ natural pentru solul din grădină, întrucât conține o mulțime de substanțe hrănitoare care pot completa carențele de vitamine și minerale. Cenușa este o sursă excelentă de calciu, potasiu, fosfor și, deoarece este alcalină, poate fi folosită pentru a echilibra nivelul de aciditate din sol.

Cea mai bună cenușă pentru solul din grădină este cea obținută în urma arderii lemnului natural

Bucățile de lemn vopsit, care v-au rămas după ce ați schimbat vechiul gard sau alte produse de lemn care au fost lăcuite și vopsite pot fi arse, dar cenușa obținută nu este benefică pentru sol, deoarece conține substanțe chimice care pot afecta creșterea plantelor. Atenție! Chiar și cenușa rezultată în urma arderii cărbunilor pentru grătar poate avea efecte nocive asupra plantelor, de aceea specialiștii spun că nu ar trebui să o aruncați la întâmplare pe pământ. 

Pentru a avea o cantitate suficient de mare de cenușă pentru fertilizarea solului, este bine să o colectați în timpul iernii. Specialiștii spun că cel mai bun recipient pentru depozitarea cenușii este unul din metal.

Cenușa se împrăștie primăvara

Perioada propice pentru utilizarea cenușii în gradina este primăvara, înainte de plantarea legumelor sau a florilor, pentru ca substanțele nutritive să aibă timp să fie absorbite de sol. Experții spun că împrăștierea cenușii pe pământul din grădină ar trebui realizată într-o zi în care nu se anunță ploi, întrucât apa de ploaie spală cenușa, iar eforturile de a fertiliza solul sunt în zadar.

Cenușa poate fi un ingredient prețios și în grămada de compost din grădină, întrucât contribuie la reglarea pH-ului acestuia, în special dacă ați adăugat o cantitate ridicată de ingrediente acide (precum resturile de fructe). Pentru a obține efectul scontat, nu este nevoie să adăugați o cantitate mare de cenușă ci trebuie să presărați un strat fin din când în când pentru a îmbogăți grămada de compost.

 

continuarea pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.