Cartel ALFA este vinovat de distrugerea clădirii Institutul de Studii Sindicale

În cadrul serialului de dezvăluiri  privind modul în care a fost furat, distrus și înstrăinat patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România de către liderii celor patru confederaţii sindicale  apărute după 1990 (CNS Cartel ALFA, CNSLR-Frăţia, CSDR şi BNS), astăzi ne vom opri asupra clădirii unde şi-a avut sediul  Institutul de Studii Sindicale din Bucureşti. Vorbim despre un jaf marca Cartel ALFA.

Clădirea Institutului de Studii Sindicale a fost construită în perioada 1963-1964, finanţarea lucrărilor fiind asigurată din fondurile Consiliului Central al Sindicatelor. Ulterior,  Şcoala Superioară de Partid „Ştefan Gheorghiu” a solicitat în 1965 să-i fie transferată clădirea în patrimoniul său, fără plată, lucru refuzat de către Consiliul Central al Sindicatelor prin adresa nr. 9546 din data de 30.12.1965. Odată cu această clădire ar fi urmat să intre în patrimoniul şcolii de partid şi o suprafaţă de teren de 9.500 de metri pătraţi. Ceea ce nu au putut face atunci mai marii Partidului Comunist Român, au reuşit după 1990 să facă noii lideri ai mişcării sindicale. După ce au preluat abuziv patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), deşi ea nu a fost legal desfiinţată niciodată, clădirea Institutului de Studii Sindicale a revenit celor de la Cartel ALFA. Confederația Sindicală a preluat clădirea, de fapt administrarea ei, după cum recunoştea şi preşedintele confederației Bogdan Hossu, ca urmare a atribuirii lui, total ilegale, de către Convenţia Naţională pentru Administrarea Patrimoniului Sindical comun prin Hotărârea nr. 19 din 1991.

După 1990, odată cu desfiinţarea Şcolii Superioare de Partid „Ştefan Gheorghiu”, toate clădirile şi terenurile acesteia au intrat în patrimoniul Institutului Politehnic Bucureşti, în baza unei hotărâri de Guvern. Mai mult, reprezentanţii Institutului Politehnic au insistat şi pentru preluarea terenului în suprafaţă de 9.500 de metri pătraţi pentru a construi acolo nişte terenuri de sport.

Deşi Cartel ALFA a preluat ilegal clădirea Institutului de Studii Sindicale şi cei 9.500 de metri pătraţi din patrimoniul UGSR, în anul 2003, Guvernul Năstase  emite Hotărârea nr. 803 prin care aprobă trecere, fără plată, din patrimoniul privat al statului în patrimoniul  Institutului de Educaţie şi Studii Sindicale a clădirii în care îşi desfăşura activitatea până în 1990 Institutul de Studii Sindicale.

-În facsimil Hotărârea de Guvern nr. 803/2003

Emiterea acestei hotărâri a fost o eroare din partea Guvernului Năstase deoarece clădirea nu a făcut parte niciodată din patrimoniul statului. Acest lucru este amintit şi de preşedintele CARTEL ALFA într-o notă din data de 8.12.2003 transmisă preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti. „Potrivit art.6 alin. 1 din Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia cu modificările şi completările ulterioare, cladirea care face obiectul HG 803/2003 nu a intrat în proprietatea statului în temeiul unui titlu valabil cu respectarea Constituţiei, a Tratatelor internaţionale la care România este parte şi a legilor în vigoare  la data preluării lor de către stat”, se arăta în nota transmisă de Bogdan Hossu.

Tot în aceeaşi notă, preşedintele CARTEL ALFA recunoştea că cele patru confederaţii sindicale CNS Cartel ALFA, CNSLR-Frăţia, CSDR şi BNS doar administrază patrimoniul UGSR, neexistând nicio hotărâre a organului superior al UGSR de dizolvare sau de dispoziţie asupra patrimoniului conform art. 40 din legea 45/1945 cu privire la sindicate, prevedere preluată şi în  legislaţia sindicală ulterioară. „ În fapt însă,  după 1990, odată cu înfiinţarea confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, organizaţiile sindicale similare UGSR, acestea au preluat spre administrare patrimoniului fostului UGSR. Mai mult, acestea s-au comportat ca adevărat proprietar, prevăzând în statutele lor că sunt continuatorul de drept al UGSR”, mai scria preşedintele CARTEL ALFA în 2003.

-În facsimil documentul în care Bogdan Hossu recunoaşte că preluarea patrimoniului UGSR este ilegală

Deşi în 2003 preşedintele CARTEL ALFA Bogdan Hossu recunoştea că preluarea patrimoniului UGSR s-a făcut ilegal, în 2008 se forţează obţinerea unei recunoaşteri din partea Guvernului că preluarea patrimoniului s-a făcut legal şi cele patru confederaţii amintite sunt proprietarii acestuia. Mircea Geoană, care era atunci preşedintele Partidului Social Democrat şi viitor candidat la funcţia de preşedinte al României, încheie un acord cu confederația CNSLR-Fraţia, condusă la acea vreme de Marius Petcu de susţinere în alegeri. Recompensa pentru Marius Petcu era desemnarea unor oameni în viitorul Guvern ce se va instaura după alegeri, dar şi transmiterea în proprietatea CNSLR Frăţia a sediului  Institutului de Educaţie. O idee greşită din start pentru că Guvernul nu putea decide asupra unui bun care aparţine unei organizaţii sindicale ce nu a fost desfiinţată legal niciodată, justiţia recunoscând  drept continuator și moştenitor de drept al bunurilor sale Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR).

-În facsimil documentul semnat în 2008 de Mircea Geoană şi Marius Petcu

 Dragoș Frumosu, președintele CGM-UGSR:

“Din documentele existente, Școala Sindicală rămâne proprietatea de drept a Confederației Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR). Problema este că în ultimii 27 de ani majoritatea obiectivelor din patrimoniu au fost distruse sau vândute fără drept, de multe ori chiar cu implicarea unor politicieni. Este foarte grav că după ce acest patrimoniu a fost împărțit în mod ilegal imediat după 1990 între cele patru confederații sindicale, în urmă cu circa opt ani de zile și-au mai împărțit odată ceea ce au considerat că mai are valoare, constituindu-și fiecare societăți comerciale. Considerăm că este un mare abuz și o mare fraudă modul în care a fost preluat și gestionat patrimoniul UGSR. Asta spun, de altfel, și Rezoluțiile DNA și credem că până la urmă instituțiile statului vor face totul ca adevărul să se afle pentru că cei care au contribuit la construirea acestei imense avuții au fost membrii de sindicat, pentru că banii au venit din cotizațiile lor lunare. “

 

Biroul de presa CGM – UGSR

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.