Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va determina scăderea salariilor nete

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va determina scăderea salariilor nete, deoarece firmele se confruntă cu o lipsă de personal, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Domnia sa a declarat: “În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, nu există nicio ţară din lume în care contribuţiile să fie numai la angajat. De altfel, acele bâlbe publice pe care le-aţi văzut din partea Ministerului de Finanţe cum că e o directivă la nivel european pe care nu ştiau exact cum să o definească şi la ce anume face referire… noi am identificat acea directivă care interzice în mod clar ca fondurile pentru acel fond de creanţe salariale să fie transferate către angajat”.
CNIPMMR a realizat un sondaj, în perioada 19-27 octombrie printre reprezentanţii mediului de afaceri din România, privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, iar 82% dintre cei aproape 1000 de respondenţi nu susţin această modificare a Codului Fiscal.
84,3% dintre respondenţii studiului au spus că efectele acestei măsuri vor fi negative, principalele fiind creşterea birocraţiei pentru angajatori, scăderea salariilor nete, cheltuieli suplimentare, creşterea fiscalităţii asupra unei categorii de contribuabili, precum şi creşterea amenzilor ca urmare a creşterii salariului minim şi nu numai.
În acest moment, există o lipsă de stabilitate şi de predictibilitate cum rar ne-a fost dat să vedem, a mai adăugat domnul Jianu, menţionând că, din punct de vedere legal, nu se poate face nicio modificare asupra Codului Fiscal cu mai puţin de şase luni înainte de intrarea în vigoare a acesteia, motiv pentru care cea mai importantă cerere a CNIPMMR este o amânare de cel puţin şase luni de zile. De asemenea, este necesară şi o efectuare a testului pentru IMM-uri, precum şi o consultare a partenerilor sociali, a mai spus domnia sa.
Preşedintele CNIPMMR a subliniat: “Aceste măsuri ar trebui prezentate mediului de afaceri în discuţiile pe care ANAF ar trebui să le aibă în ţară şi ar trebui să vedem, totodată, dacă actualul context bugetar permite modificarea Codului Fiscal, deoarece, conform datelor puse la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice, în acest moment, deficitul este dublu faţă de anul 2016”.
Investiţiile au scăzut cu aproximativ 20% în acest an, a mai spus domnia sa, precizând că ori de câte ori o taxă merge direct în bugetul de stat, o destinaţie incertă, banii respectivi vor fi irosiţi pe cheltuieli nesustenabile.
citeste integral pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.