Banii de la UE dau peste cap raportările bugetului: Avem un deficit bugetar de nici 0,2% din PIB, dar o cădere pe investiţii de 15% faţă de primele 10 luni din 2015

Deficitul bugetar la zece luni de 0,17% din PIB este cel mai mic din 2007 încoace, când a fost de 0,12% din PIB.

Cheltuielile bugetului în programele cu fonduri europene sunt, la zece luni din an, cu 7,7 miliarde de lei (1,7 mld. euro, echivalent a 1% din PIB-ul prognozat) mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut pentru că veniturile din fonduri UE la buget sunt cu 7,5 mld. lei (1,66 mld. euro) mai mici.

Investiţiile statului (cheltuielile de capital) sunt, în schimb, cu 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro) mai mari, un plus de 20% faţă de primele zece luni din 2015, plus care nu compensează însă căderea veniturilor/cheltuielilor din fondurile UE pe care bugetul s-a bazat masiv pentru investiţiile din acest an.

Veniturile din fondurile UE ar fi trebuit să fie în acest an, potrivit estimărilor folosite la funda­men­tarea bugetului pe 2016, de 13,1 mi­liarde de lei, care să susţină cheltuieile de investiţii programate (din buget, din fonduri UE şi împrumuturi) de 37,7 mi­li­arde de lei. La zece luni din an ve­ni­turile de la UE sunt de doar 2,5 mi­liarde de lei, însemnând 20% din ţintă şi sunt cu 75% mai mici faţă de cele din primele zece luni din 2015 (cheltuielile de capital sunt cu 20% mai mari, în schimb). De asemenea, cheltuielile în programele cu fonduri UE sunt cu 43% mai mici, an/an. Cheltuielile de investiţii ale bugetului sunt la zece luni – adunând toate cheltuielile de investiţii la un loc –, de 19,3 mi­liarde de lei (2,5% din PIB), faţă de 22,7 miliarde de lei (3,2% din PIB) în perioada similară a lui 2015. Aşa se explică de ce deficitul bugetar s-a restrâns – 0,17% din PIB în primele zece luni din an, faţă de 1,27% din PIB în primele zece luni din 2015, în ciuda faptului că veniturile bugetului consolidat au scăzut cu 2,1% an/an, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 3,4% an/an.

În octombrie faţă de octombrie trecut veniturile statului au fost cu 700 mil. lei mai mici, iar cheltuielile cu 2,6 miliarde de lei mai mari. Pe primele zece luni, veniturile consolidate sunt cu 4 miliarde de lei mai mici, iar cheltuielile cu 6,2 miliarde de lei mai mari.

După fondurile UE, în ordine, veniturile din TVA continuă să lase un gol semnificativ în buget. În octombrie faţă de octombrie trecut veniturile din TVA au fost cu 500 de milioane de lei mai mici (minus 9,8%). Pe primele zece luni ele au fost mai mici cu 4,2 miliarde de lei, în scădere cu 8,8% an/an – lucru anticipat însă de guvern, ca urmare a reducerii taxei.

 

continuarea pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.