Averea sindicatelor, reunită de procurori după 30 de ani

Articol de: Adrian Stoica
Publicat in: Jurnalul National
Publicat la data de: 03 Iun 2019

Dosarul patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), care vizează modul în care a fost preluată imediat după 1989 imensa avere construită din cotizaţiile sindicaliştilor începând cu anul 1906, dar şi pe cei care au pus stăpânire pe ea, este tot mai aproape să ajungă pe masa judecătorilor. Cauza a fost trimisă acum la Judecătoria Constanţa, după mai multe încercări eşuate ale celor vizaţi de a evita întâlnirea cu judecătorii.

După ani de zile în care justiţia nu a fost foarte interesată să afle cât de corectă a fost preluarea patrimoniului UGSR de către confederaţiile sindicale apărute după 1989, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa emitea, sub semnătura procurorului Teodor Niţă, pe data de 13 iulie 2018, Ordonanţa 106P/2018, prin care a dispus verificarea săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, înşelăciune, denunţare calomnioasă şi determinarea înmatriculării unei societăţi – SIND România – în baza unui act constitutiv fals.

Martori sau acuzaţi

Pe scurt, acum procurorul cere anularea documentelor care au stat la baza preluării patrimoniului (procesul-verbal încheiat la data de 4.07.1990 şi documentul intitulat „Tranzacţie Generală”), precum şi a articolului 26 din Statutul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) prin care aceasta se autodeclara continuatoare şi moştenitoarea UGSR. În cazul în care judecătorii vor decide anularea acestor documente, procurorul va începe administrarea probelor pentru dovedirea acuzaţiilor menţionate mai sus. Vor fi din nou chemaţi la audieri foşti şi actuali lideri sindicali (Victor Ciorbea, Bogdan Hossu, Miron Mitrea, Dumitru Costin, Iacob Baciu, Leonard Bărăscu), dar şi reprezentanţi ai SIND România, societatea de turism constituită din activele preluate de la UGSR. În urma audierilor, acestor persoane li se va stabili calitatea în proces: martori sau acuzaţi.

Preluarea făcută cu documente false

Împărţirea patrimoniului UGSR între CNSLR, CNS Cartel ALFA şi CSI Frăţia s-a făcut în baza unui proces-verbal încheiat la data de 4.07.1990, prin falsificarea semnăturii preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor şi, ulterior, a documentului intitulat „Tranzacţie Generală”, încheiat la data de 7.11.1991, dar care are la bază procesul-verbal falsificat. Acest lucru a fost clarificat deja de instanţă, iar cel care a falsificat semnătura şi-a recunoscut vina. Documentul intitulat „Tranzacţie Generală”, care este un act subsecvent unui document falsificat, conform unei decizii mai vechi a instanţei, a vizat „partajarea şi obţinerea patrimoniului sindical care a aparţinut fostului Comitet Central al UGSR”, deşi acesta nu avea patrimoniu, el fiind doar o structură de conducere, fără personalitate juridică. Mai departe, acest document fals („Tranzacţie Generală”) a fost folosit de preşedinţii CNSLR Frăţia – Victor Ciorbea, CNS Cartel ALFA – Bogdan Hossu şi CSI Frăţia – Miron Mitrea la constituirea şi înmatricularea societăţii SIND România, care a preluat abuziv baza turistică a UGSR.

Într-o rezoluţie DNA din anul 2011, care poartă semnătura procurorului Claudia Roşu, concluzia este clară: „UGSR există, nu a fost desfiinţată (niciodată), are un patrimoniu propriu, de care a fost deposedată fraudulos”.

Miza: o avere de miliarde de euro

În 1990, înainte de marele jaf, averea UGSR, strânsă începând cu anul 1906, era compusă din:

– 4,7 miliarde de lei vechi (peste 300 de milioane de dolari vechi) şi 2,8 milioane de dolari – în conturi;
– 25.000 de locuri de cazare, în 17 staţiuni;
– 21.000 de imobile;
– 55 de case de cultură;
– 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament;
– peste 400 de apartamente şi garaje;
– sute de baze sportive;
– un vapor.

Deosebit de grav este şi faptul că multe dintre aceste active au fost înstrăinate de către liderii confederaţiilor sindicale enumerate mai sus, fără a avea drept de proprietate, iar banii din conturile UGSR, existente în anul 1990, preluate de aceştia, au dispărut. Unde, ne va spune justiţia când va face lumină în acest caz .

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.