Analiză. Bugetul după prima zi în “comisiile PSD-ALDE”. Fără probleme la ministerele care distribuie bani, tăieri la instituțiile de control

Bugetele majorității celor mai importante ministere din România fuseseră adoptate de membrii comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, ambele dominate de parlamentarii coaliției PSD-ALDE. Până la ora la care scriem acest material, aproape toate bugetele marilor ordonatori de credite au fost analizate și aprobate. 

Mai mulți bani pentru ministerele care controlează majoritatea investițiilor făcute de stat și mai puțini bani pentru instituțiile care controlează sau sancționează felul în care statul face investițiile.

Astfel se poate rezuma, în câteva cuvinte, prima zi de audieri din cadrul procesului de analiză a bugetului pe 2017.

Sâmbătă și duminică, parlamentarii din comisiile de Buget Finanțe analizează și votează bugetele ordonatorilor de credite.

Așa cum a arătat Profit.ro, doar PNL a depus peste 300 de amendamente la proiectul de buget propus de Guvernul Grindeanu, însă acestea cad pe bandă rulantă, având în vedere că structura Parlamentului este formată, în majoritate absolută, din PSD și ALDE.

Până la această oră, bugetele ministerelor Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, Economiei, Energiei, Mediului, Educației, Comunicațiilor, Internelor, Agriculturii, Culturii, Tineretului și Sportului, precum și cel al Ministerului Apărării Naționale au fost aprobate fără amendamente cu efecte financiare.

Până la urmă, inclusiv Ministerul Apărării Naționale a primit o sumă mai mare care atinge și cei 2% din Produsului Intern Brut, cerut de partenerii strategici ai României și promis de președintele Iohannis. Și bugetul Secretariatului General al Guvernului este în creștere, în ciuda celor 40 de amendamente care i-au fost dedicate.

Pe de altă parte, instituțiile care activează în zona controlului și siguranței naționale au primit bugete cu care nu sunt mulțumite.
Încă nu a fost analizat bugetul Direcției Naționale Anticorupție, însă Serviciul Român de Informații, Curtea de Conturi și Agenției Naționale de Integritate sunt mai mici decât în anii trecuți.

În cazul SRI, bugetul este mai mic cu aproape 10% decât anul trecut. “Întâmpinăm unele dificultăți, cam la fiecare titlu de cheltuieli, dar în mod deosebit la (…) active nefinanciare, unde ne confruntăm cu un deficit de 162 milioane și în principal nu putem continua programe pentru operaționalizarea capabilităților Centrului Național Cyberint, precum și începerea modernizării capabilităților balistice ale Brigăzii Antitero”, au declarat reprezentanții SRI.

citeste integral pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.