Un bucureştean câştigă într-o lună cât un vasluian în şase

Produsul Intern Brut (PIB) al României a ajuns anul trecut la aproape 761,5 miliarde de lei, întregistrând o creştere de 4,8% comparativ cu anul 2015. La nivel naţional, cele mai mari creşteri ale PIB-ului s-au înregistrat în judeţele Maramureş, Cluj şi Alba, în timp ce la coada clasamentului găsim judeţele Călăraşi, Brăila, Sălaj şi Gorj. Exprimat în euro, la un curs mediu de 4,5 lei/euro, PIB-ul României a fost de 169,2 miliarde de euro, ceea ce a însemnat circa 8.600 de euro/cap de locuitor.

Potrivit ultimei prognoze publicate de către Comisia Naţională de Prognoză, economia românească a avut anul trecut o creştere medie de 4,8%, dar între judeţe s-au înregistrat decalaje mari. Astfel, cel mai accelerat ritm de creştere a fost bifat de judeţele Maramureş (6,2%), Cluj şi Alba (câte 5,8%), Harghita (5,7%). Ele au fost urmate de un grup format din judeţele Bacău, Iaşi, Caraş-Severin şi Covasna, toate cu o creştere de 5,5%. Cu mult sub media naţională de creştere economică s-au situat anul trecut judeţele Călăraşi (1,6%), Brăila (2,2%), Gorj şi Sălaj ( cu câte 2,3%) şi judeţul Dolj (2,4%).

Constănţenii, cei mai bogaţi după bucureşteni

În condiţiile în care anul trecut venitul mediu pe cap de locuitor a fost de 8.600 de euro, statistica arată că un venit peste media naţională s-a înregistrat doar în şapte judeţe şi în Bucureşti. Pe primul loc, la mare distanţă s-a situat Bucureştiul, cu un venit pe cap de locuitor de 22.878 euro, capitala fiind urmată de judeţele Constanţa (12.319 euro/locuitor), Cluj (11.089 euro/locuitor), Timiş (10.830 euro/locuitor), Prahova (10.717 euro/locuitor), Braşov (10.280 euro/locuitor), Ilfov (10.212 euro/locuitor) şi Sibiu (8.849 euro/locuitor).


citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.