Preşedintele ANAT: Litoralul românesc este văduvit de turiştii străini; produsul este foarte bun, dar nu este promovat

Preşedintele ANAT, Alin Burcea, spune că puţini turişti străini vin pe litoralul românesc şi că până în prezent nu există un charter din Europa către această destinaţie, precizând însă că litoralul este un produs bun, dar nu este promovat, iar pentru a reuşi atragerea turiştilor din Est există o problemă cu vizele, potrivit News.ro.

„Litoralul românesc este văduvit de turişti străini. Sunt, dar puţini. Ne place, se construieşte, e bine, dar când vorbim de turişti străini în acest moment nu avem nici măcar un charter în Europa, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia. Alin Burcea, citat de News.ro.

El a mai spus că anul trecut România nu a avut un buget de promovare, ci doar două milioane de euro numai pentru participarea la târgurile internaţionale.

„Litoralul românesc, dar la fel ca întreaga Românie, nu este promovat. Produsul este foarte bun şi nu mă refer doar la litoral, dar nu este promovat. Anul trecut, noi nu am avut buget de promovare. Am avut două milioane de euro, care i-au ajuns doamnei secretar de stat, preşedinte al Autorităţii pentru Turism numai pentru târguri. Deci, numai pentru participări la târguri, nu un banner, nu un spot, nimic. (…) Bugetul alocat de guvern în acest an, pe medie trebuia să fie 14 milioane, deocamdată s-au alocat 6. (…) Noi încasăm peste două miliarde de euro din turismul extern, străinii puţini care vin în România şi s-au alocat anul trecut două milioane. Adică, 0,1 la sută din total încasări. Nu există business în lume care să aibă buget de zero la sută şi să meargă, nu se poate”, a menţionat preşedintele ANAT.

El a spus că o altă problemă o reprezintă licitaţiile, care durează câteva luni şi uneori nu se finalizează, iar din acest motiv ministerele rămân cu bugetele necheltuite.

„Mai e o altă problemă, este o modalitate nebună de a face licitaţii. Am tot vorbit cu domnul Dobre (n.r. – ministrul Turismului), e deputat, putem să schimbăm actele normative. Ca să poţi face o licitaţie şase luni îţi ia. Toată lumea, aoleu că se fură, aoleu DNA-ul şi această nebunie o ducem în extremă şi aceste licitaţii nu se mai finalizează. Şi dacă mai dai şi de unul Gică Contra care depune şi contestaţie e bezna minţii. Gândiţi-vă la bugetele de la minister, nu doar la turism, nu pot fi cheltuite”, a menţionat Alin Burcea.

Preşedintele ANAT a spus că ,dacă turiştii din Vest sunt mai greu de adus, atunci cei din Est ar veni, dar întâmpină problema vizelor.

„Ca să aducem străini în România, vedeţi că nemţii nu vin, e greu din Vest, dar în general vin din Est, ori noi suntem absolut defazaţi cu ce se întâmplă şi noi nu putem să aducem din Est. Ne-am bătut trei ani şi jumătate ca să deblocăm puţin, am deblocat 50 la sută problema de viză pe China”, a explicat Alin Burcea.

El a mai spus că în urmă cu câţiva ani a avut o discuţie cu un agent de turism din Bulgaria care i-a spus că ţara vecină acordă vize iranienilor într-o săptămână, cu riscul de a plăti amendă de la Comunitatea Europeană, iar România acordă aceleaşi vize în două – trei luni.
citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *