Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului

Amendamentele pregătite de Parlament, și obținute de Profit.ro, pentru modificarea legii care obligă supermarketurile să vândă 51% alimente locale vor menține acest procent, care va deveni însă obligatoriu pentru toți comercianții, iar termenul de “produs românesc” va fi înlocuit cu “produs autohton”. Cota obligatorie de produse va trebui să provină dintr-un “parteneriat direct”, din care sunt excluși intermediarii, iar furnizorii vor fi taxați pentru o serie de servicii ale marilor comercianți.

Profit.ro a anunțat în premieră decizia Comisiei Europene, luată la mijlocul lunii februarie, de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Conform documentelor prezentate atunci de Profit.ro, autoritățile comunitare de la Bruxelles au atenționat autoritățile române că legea pare să discrimineze lanțurile de magazine cu capital străin, iar interzicerea facturării de către supermarketuri a oricăror servicii furnizorilor, chiar dacă cei din urmă beneficiază de pe urma lor, poate constitui o ingerință în comerțul cu amănuntul. Forul comunitar a apreciat totodată că suspendarea comercianților pentru 6 luni, în cazul nerespectării legii, este o măsură disproporționată.

Legea nu a putut intra însă în vigoare, deoarece Guvernul nu a elaborat normele de aplicare necesare acesteia, iar între timp Comisia a declanșat și procedura de infringement.

Acum, parlamentarii au pregătit o serie de amendamente care vor intra în dezbaterea comisiei de agricultură peste două săptămâni și care au scopul de a remedia posbilele încălcări ale dreptului comunitar semnalate de Comisia Europeană.

Deși Comisia Europeană s-a opus cotei de 51%, parlamentarii propun menținerea acesteia
citeste integral pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.