JUNCKER, COMISIA EUROPEANĂ „UE trebuie să primească fără întârziere România în Schengen”

*  Liderul Executivului comunitar a cerut întărirea pieţei unice şi crearea unui Fond Monetar European
Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, a declarat ieri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
În discursul său anual privind starea UE, Juncker a spus: „O Uniune Europeană mai unită trebuie să fie şi mai incluzivă.
Dacă vrem să consolidăm protejarea graniţelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spaţiul de liberă circulaţie Schengen, aderării Bulgariei şi României”.
Afirmaţiile oficialului european au venit după ce, la începutul lunii mai, cu ocazia unei vizite efectuate în România, Juncker şi-a exprimat convingerea că până la momentul în care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România va fi parte a spaţiului Schengen, dat fiind că a îndeplinit toate condiţiile impuse.
În discursul de ieri, Jean-Claude Juncker a cerut întărirea pieţei unice şi crearea unui Fond Monetar European, precum şi a unui Minister European al Economiei şi Finanţelor.
„Avem nevoie de un Fond Monetar European şi de un Minister European de Economie şi Finanţe, ca să promovăm reformele structurale în statele membre”, a declarat Juncker, adăugând că noile reglementări ar putea fi puse la punct în cadrul Comisiei Europene.
Juncker a apreciat că economia UE se redresează şi trebuie „să profităm maxim de acest moment”.
Oficialul european a propus o analiză mai amplă a investiţiilor străine în Europa, pe fondul sporirii temerilor privind concurenţa neloială, în special în industriile considerate strategice.
„Nu suntem suporteri naivi ai liberului schimb. Europa trebuie să-şi apere întotdeauna interesele strategice. Se va realiza o examinare amănunţită dacă o companie străină vrea să achiziţioneze un port, o infrastructură energetică sau să preia afaceri care produc tehnologie de apărare”, a precizat oficialul european.
În discursul său, preşedintele Juncker a făcut referire şi la moneda unică, afirmând: „Dacă vrem ca euro să unească, în loc să divizeze continentul nostru, atunci ar trebui să devină mai mult decât moneda unui grup select de ţări. Scopul euro este să devină singura monedă a Uniunii Europene ca întreg. Toate statele membre, cu excepţia a două ţări, au dreptul şi obligaţia să adere la zona euro, în momentul în care îndeplinesc condiţiile”.
Juncker a subliniat că statele membre care doresc să adopte euro trebuie să fie apte să facă acest lucru. „Din acest motiv, propun crearea unui instrument pentru aderarea la euro, care să ofere asistenţă tehnică şi chiar financiară”, a menţionat oficialul european.  

citeste integral pe bursa.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *