Viitoarele acorduri comerciale ar putea să îi afecteze pe producătorii europeni de carne de vită şi orez

Viitoarele acorduri comerciale negociate de Uniunea Europeană cu ţări precum SUA, Canada şi Vietnam i-ar putea afecta pe unii fermieri europeni în timp ce se preconizează câştiguri semnificative pentru alte părţi ale industriei agricole, arată un studiu economic publicat marţi de Comisia Europeană, transmite DPA.

 Negocierile purtate în prezent de UE pentru un acord de liber schimb cu SUA precum şi un acord similar convenit cu Canada au declanşat proteste vehemente în unele state membre UE, sectorul agricol comunitar fiind îngrijorat de posibilitatea creşterii importurilor.

Studiul prezentat marţi de Comisia Europeană ilustrează potenţialul produselor agricole europene pe piaţa mondială, evidenţiind totodată sensibilitatea anumitor sectoare agricole specifice. Din cauza limitărilor metodologiilor disponibile, analiza prezentată în studiu nu acoperă întreaga gamă a produselor agricole.

“Imaginea de ansamblu este pozitivă pentru exporturile europene de produse agricole de mare valoare. Studiul de faţă evidenţiază existenţa unor sectoare sensibile, însă nu se concentrează decât asupra unei singure părţi a unui singur sector şi nu analizează o serie de produse agroalimentare cu un potenţial important de creştere a exporturilor”, a declarat vicepreşedintele Comsiei Europene, Jyrki Katainen.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.