Super roşia românească ajunge în magazinele Lidl, după 27 de ani de dispariţie

Celebrul soi de roşii Buzău 1600, creat în anii ’80, a fost readus în cultură cu ajutorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi va ajunge, de la finalul săptămânii, în magazinele retailerului german Lidl din toată ţara. Un kilogram va costa 5,99 lei.

Depozitele retailerului german Lidl sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional unul dintre cele mai apreciate soiuri de roşii româneşti, Buzău 1600. Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată de printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDL Buzău), care a asigurat răsadurile şi şase producători locali care au încheiat un contract cu retailerul pentru a putea cultiva soiul. Patru dintre producători provin din bazinul legumicol Băleni, județul Dâmbovița, un grup de producători din Deva și un producător local din Copăceni, județul Ilfov.”Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Lidl.

În total se estimează că vor fi livrate în jur de 150 de tone.

Cum a fost ales acest soi pentru cultivare

Soiul de roșii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare și testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB și a Stațiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost si cel cu gustul cel mai apropiat de preferințele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău și cultivate de 6 producători locali, parteneri Lidl, cu experiență în cultivarea tomatelor: 4 provin din bazinul legumicol Băleni, județul Dâmbovița, un grup de producători din DEVA și un producător local din Copăceni, județul Ilfov.

Iniţiativa este o premieră pe plan local fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc”,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradițional românești de legume și fructe.
citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.