Suntem fruntaşi la munca la negru şi necolectarea TVA-ului

Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, a declarat ieri Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România, cu ocazia lansării “Raportului economic pentru România 2017”.

 

Temerile Comisiei se bazează pe faptul că România are cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului din UE. Adică, diferența dintre veniturile din TVA preconizate teoretic și TVA-ul colectat efectiv este de 13-14% la nivel european şi de 37,9% în România. În plus, ponderea muncii nedeclarate continuă să fie ridicată, cu efecte asupra veniturilor fiscale, se mai arată în Raportul UE.

Între linii

Munca nedeclarată reprezintă aproximativ 15%-20% din PIB în România. În pofida numărului sporit de controale comune derulate de inspectoratele de muncă și autoritățile fiscale, rezultatele rămân limitate.

Prezent la lansarea Raportului, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice,  a declarat că autorităţile intenţionează să promoveze o nouă lege împotriva evaziunii fiscale care să corecteze aspectele semnalate de Comisia Europeană.

Potrivit previziunilor economice de iarnă, publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, faţă de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.

 

“Ne propunem o creştere a eficacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în prevenirea şi combaterea evaziunii şi a riscurilor existente în domeniul securităţii economice a României, în special în domeniile cu risc fiscal ridicat reliefate de analizele de risc. Intenţionăm să asigurăm instrumente legislative îmbunătăţite în acest domeniu prin promovarea unei noi legi împotriva evaziunii fiscale” Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice

În comparație cu media UE, în România, veniturile bugetare depind mai mult de impozitele pe consum și mai puțin de impozitele pe profit și pe veniturile salariale

continuarea pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.