Sprijin pentru fermierii care au avut pierderi din cauza secetei în 2016

Sprijin neașteptat pentru fermierii români care au avut de traversat un an agricol cu multe probleme, marcat mai ales de întârzierea subvențiilor pe anul 2015, dar și de seceta care a lăsat mulți agricultori fără recolte. Guvernul României se implică și le acordă producătorilor agricoli o facilitate menită să compenseze pentru pierderile suferite prin reducerea nromei de venit pentru acei fermieri care au avut culturile afectate în procent de peste 30%. 

Guvernul a aprobat „Procedura de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole” pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei din această vară. Cele mai afectate sunt județele din regiunea Moldovei și doar în Vaslui sunt peste 4.000 de fermieri care şi-au văzut culturile distruse din cauza lipsei precipitaţiilor pe parcursul întregii veri.

În urma centralizării finale, doar la nivelul acestui județ a reieşit că suprafaţa distrusă de secetă este de 102.941 de ha, reprezentând peste 36% din totalul suprafeţei arabile a judeţului (280.493 de ha), din care: porumb – 40.320 ha; floarea soarelui – 38.021 ha; plante de nutreţ – 12.306 ha; păşune – 6.142 ha; soia – 3.214 ha; livezi – 861 ha; viţă-de-vie – 568 ha; alte culturi – 1.509 ha.

Autorităţile din domeniu au precizat că fermierii care au avut culturile distruse în proporţie de 50%, 75% sau chiar 90% vor avea redusă norma de venit.

„Fermierii care deţin peste două hectare de teren agricol şi sunt înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Vaslui pot beneficia de reducerea normei de venit. Noi am trimis adrese la toate primăriile din judeţ să desemneze delegaţi pentru a face parte din comisiile formate. Se vor forma comisii la nivelul localităţilor ce vor fi formate din reprezentanţi ai primăriilor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Finanţe şi APIA Vaslui”, a declarat pentru ziarul regional Evenimentul Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui.

 

continuarea pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.