Specialişti: “CE va atenţiona cu siguranţă România privind deficitul excesiv”

*  Europarlamentarul Monica Macovei: “Este foarte posibil ca CE să deschidă o procedură pe marginea deficitului din 2017”
*  Gelu Diaconu “Scrisoarea Comisiei Europene privind declanşarea procedurii de abatere semnificativă este iminentă”
*  Ionuţ Dumitru: “Ne îndreptăm într-o direcţie foarte periculoasă”
Comisia Europeană (CE) va atenţiona cu siguranţă România în ceea ce priveşte nivelul ridicat al deficitului bugetar, estimează specialiştii din piaţă, în contextul în care Eurostat a anunţat, luni, că ţara noastră a încheiat anul trecut cu un deficit de 3%.
Potrivit Eurostat, în 2016 am avut un PIB de 761,4 miliarde lei, deficitul fiind de 23,1 miliarde lei, deşi ne-am angajat să păstrăm deficitul sub plafonul de 3%. În caz contrar, există posibilitatea ca CE să declanşeze procedura de deficit excesiv.
Pentru anul trecut, Guvernul Cioloş şi-a asumat un deficit bugetar de 2,95% din PIB pe metodologia ESA şi de 2,8% pe cash.
Specialiştii citaţi ne-au precizat că, în aceste zile, Comisia Europeană analizează cifrele Eurostat şi “cu siguranţă va atenţiona România cu privire la acestea”: “Nu este neapărată nevoie să ia măsuri aspre, deocamdată. Acestea vor depinde de concluziile pe care le va trage în urma analizei”.
Sursele citate consideră că, probabil, declicul s-a produs în ultima parte a anului trecut, “când datele financiare arătau că este nevoie de o rectificare bugetară în minus şi, de fapt, s-a produs o rectificare bugetară în plus, mizându-se pe o creştere imaginată a încasărilor la buget”.

continuarea pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.