Salariul mediu al funcţionarilor din administraţia publică a sărit de 1.120 de euro pe lună, dublu faţă de privat, din februarie

După majorările din luna februarie, salariile medii brute ale funcţionarilor din administraţia publică au ajuns la 1.121 de euro pe lună. Nivelul este mai ridicat decât al bugetarilor angajaţi în structuri similare în Ungaria şi Polonia, fiind similare cu cele din Cehia şi aproape duble faţă de salariile din sectorul privat, potrivit unei analize realizată de Ionuţ Dumitru. Salariile din mediul privat au ajuns Cenuşăreasa economiei.

Astfel, dacă în administraţia publică salariul mediu brut a ajuns la 1.121 de euro, angajatul din sectorul privat are cel mai mic salariu mediu brut din economie, de 652 de euro. Şi salariile din învăţământ sau din sectorul sanitar sunt mai ridicate decât cele din mediul privat. Astfel, aici avem un salariu mediu brut de 714 euro pentru domeniul educaţie, în timp ce în sănătate, nivelul acestuia ajunge la 822 de euro. Iar ritmul majorărilor salariale va continua.

Potrivit surselor AMECO şi ale institutelor naţionale de statistică consultate de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, bugetarii au un salariu mediu similar cu cel al colegilor din Cehia, ţară mult mai dezvoltată decât România, unde indemnizaţia medie ajunge la 1.128 de euro. Ceea ce este interesant este faptul că, în alte ţări cotate deasupra României din punct de vedere economic, salariul mediu brut în administraţia publică este sub cel din România. De exemplu, în Ungaria, salariul mediu brut în administraţia publică este de 1.005 euro şi în Polonia de 1.009 euro. Mai mari, dar nu cu prea mult, decât salariile medii brute din aparatul de stat românesc sunt doar salariile din Slovacia (1.155 euro) şi din Grecia (1.574 euro).
continuarea pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.