România sustenabilă costă 18 miliarde de euro

Unul din domeniile în care actualul Executiv a excelat a fost cel al strategiilor.  Topuri întregi de hărtie în care ni se spune cât de bine va arăta România peste „n” ani,  pentru că reindustrializarea va veni peste noi, agricultura va înflori, autostrăzile vor brăzda ţara în lung şi în lat ţara, vom avea o forţă de muncă bine pregătită, iar cei din Diaspora vor da năvală înapoi în ţară.

Despre toate aceste vise colorate ni se vorbeşte şi în strategia  “România Competitivă – un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă 2016  2020”, publicată de  Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). Din păcate însă, modul evaziv în care este formulată, noua strategie se înscrie, mai degrabă, în zona promisiunilor cu iz electoral.

 

În teorie, acest amalgam de bune intenţii sună bine şi toţi românii şi-ar dori ca ele să se şi materializeze. Ca orice strategie românească, însă, ea are câteva lipsuri esenţiale. În primul rând, nu sunt stabilite măsuri clare, cu paşi intermediari pentru realizarea lor, şi termene precise. Despre finanţare se vorbeşte la modul general, în termeni strict contabiliceşti, în condiţiile în care costurile aplicării strategiei au fost evaluate la 18 miliarde de euro.

Documentul susţine că rezultă că resursele bugetare necesare pot fi obținute fără o creștere a fiscalității, numai pe baza creșterii economice, dar cu îndeplinirea simultană a trei condiții: să nu mai scadă impozitele și taxele, indexările salariale să nu depășească ritmul de creștere al PIB, iar indexările pensiilor să păstreze algoritmul actual (subunitar față de salarii). Şi atunci cum se împacă această strategie cu promisiunile electorale ale PNL, partid de care s-a lipit premierul?

 

continuarea pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.