Raport USDA: Evoluția afacerilor cu lapte și carne din România

La fel ca la începutul anului trecut, și de această dată trecem în revistă Rapoartele Departamentului pentru Agricultură al guvernului Statelor Unite ale Americii, USDA, referitoare la industriile de lapte și carne ale României. Analizele care citează surse Eurostat, MADR și INSSE, reflectă cu acuratețe evoluția sectoarelor vizate, ele fiind semnate, în calitate de raportor, de Russ Nicelly, și poartă indicativele RO1519, RO1611, RO1628 ȘI 501722.

 

Lapte-materie primă

Odată cu abandonarea cotelor, fermierii români se temeau că importurile de lapte vor crește spectaculos. Temerile s-au adeverit. Conform cifrelor de import pentru primele 8 luni ale anului 2015, importurile de lapte au crescut cu 10 %, pentru ca, la finalul lunii octombrie 2016, ele să fie cu 28 % mai mari, față de aceeași perioadă a anului precedent. Ungaria rămâne principalul furnizor, urmată de Polonia și Republica Cehă. Totodată, procesatorii români se confruntă cu o concurență masivă a importurilor de lactate. Pe de altă parte, exporturile de lapte arată o scădere de 12 %, în primele opt luni ale anului 2016. Printre cele mai importante piețe de desfacere pentru laptele crud românesc putem aminti Grecia, Bulgaria și Moldova, dar cantitățile sunt derizorii.

 

Produsele lactate

Reducerea TVA din iunie 2015 a fost un factor pozitiv care a condus la o creștere a consumului de produse lactate, dar cererea suplimentară a fost acoperită de importuri, în special unt, brânză, și lapte de consum. Oricum, producția de lactate a cunoscut o creștere pozitivă, din care, smântână:12 %, acidofile; 8 %.

Producția de unt a avut o marjă mică de creștere, de doar 3 %. În schimb, importurile de unt s-au mărit cu 18 %, în primele 8 luni ale anului. Importurile au fost generate de creșterea cererii de consum dar și de oferta generoasă din UE. Concomitent, s-a observat o tendință de creștere la exportul de unt, dar acesta constituie doar12 % din totalul importurilor!

Producția de brânză a crescut în mod constant de la un an la altul. În 2016, ea a fost de 7 % în primele 9 luni ale anului, dar importurile s-au mărit și ele, cu 18 %. Germania, Polonia, Ungaria și Țările de Jos au fost principalii furnizori de brânzeturi pe piața românească. Din fericire, exporturile au urmat tendința de creștere, atingând 25 %. Piețele de export au fost: Grecia (cca 50 % din total), urmată de Italia, Bulgaria și Spania.

continuarea pe meat-milk.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.