Primarii forţează preluarea caselor de cultură ale sindicatelor

Casele de cultură ale sindicatelor se află de mai mulţi ani sub asediul administraţiilor locale care vor să pună mâna pe ele. Recent, primarul oraşului Sucevei, Ion Lungu, chiar a cerut imperativ Guvernului să le treacă în proprietatea primăriilor.  Invocând de cele mai multe ori starea jalnică în care se află aceste clădiri construite înainte de 1989 din cotizaţiile membrilor Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), în unele cazuri s-a reuşit acest lucru apelându-se la tot felul de tertipuri.

În 1990 existau 51 de case de cultură, ele reunindu-se ulterior în Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România(ANCCSR). Acum există tot 51 de case, de cultură, dar unele nu mai aparţin sindicatelor. De exemplu, în oraşele Buftea, Gheorghieni, Cisnădie, Miercurea Ciuc, Turnu Măgurele ele au fost preluate abuziv de primării, ne-a declarat Ioan Cristea, secretarul general al ANCCSR şi, totodată, directorul casei de Cultură a Sindicatelor din Arad.

Primăria Arad, proprietară abuziv

Din clubul primariilor care vor să treacă în proprietatea primăriei imobilele caselor de cultură ale sindicatelor face parte şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Clădirea în cauză a fost intabulată pe numele primăriei, deşi proprietarul ei era altcineva şi, după câţiva ani de tăcere, preprezentanţii casei de cultură s-au trezit somaţi că trebuie să plătească chirie. Mai mult, la începutul anului au fost somaţi să părăsească clădirea în cinci zile, fiind daţi chiar în judecată pentru a fi evacuaţi, deşi autorizaţia de construcţii este pe numele UGSR. „Pentru lamurirea intabularii am început o acţiune în constatare în care am chemat în instanţă primăria, iar procesul este in curs de desfasurare. Pe fond, la Judecătoria Arad deja am câştigat, dar primăria a făcut apel”, ne spune Ion Cristea. Deocamdată nu s-a fixat un termen pentru apel, dar potrivit directorului nu au fost aduse documente noi care să susţină cererea primăriei.

 

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.