Peste 40 de antreprenori au deschis crame în criză: „Toate fac vinuri bune şi asta ajută piaţa“

Producţia de vin a României s-a situat anul trecut la aproape 330 mil. litri (3,3 mil. hl), fiind în scădere cu 8% faţă de anul precedent.

Mai bine de 40 de crame au început să producă vin după anul 2008, într-o piaţă care trece uşor de la vinurile ieftine către cele premium, arată o analiză a ZF pe baza datelor din piaţă. Crame precum Carastelec, Aramic, Lacerta, Raşova, Liliac, Villa Vinea sau Licorna s-au alăturat astfel unor nume mai cunoscute precum Cotnari, Tohani sau Vincon.

„Este un lucru foarte bun pentru industria vinului faptul că au apărut crame mici. Cred că sectorul vinului este cel mai dinamic sector din România. Toţi cei care deschid crame mici fac vinuri bune şi asta apreciez foarte mult. Nu vine nimeni să spună: vreau să fac vin mult sau vin prost,  ci spune: vreau să fac un vin bun. Tehnologia de cea mai înaltă calitate este în România, iar cei care vin în această industrie sunt pasionaţi. Cu cât concurenţa este mai mare, cu atât piaţa creşte mai mult“, consideră Virgil Mândru, proprietarul Domeniilor Viticole To­hani, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. El spune că misiunea tuturor producă­to­rilor de vin este să convingă consumatorii să consume mai mult vin şi mai bun. Evoluţia numărului de crame din ulti­mii ani vine ca o gură de aer pentru categoria vinului de calitate de pe plan local în condiţiile în care România este singura ţară din UE în care producţia de struguri pen­tru vin de calitate nu constituie cea mai mare parte din suprafaţa cultivată cu viţă de vie, arată statistica Eurostat.

Astfel, doar 27% din suprafaţa cultivată cu struguri este formată din struguri destinaţi producţiei de vin de calitate, adică producţiei de vin cu denumire de origine controlată (D.O.C.) sau vin cu indicaţie geografică (I.G.). Certificarea D.O.C. atestă că vinul a fost produs inte­gral din struguri proveniţi dintr-o anumită zonă geo­grafică după o reţetă recunoscută şi înregistrată local, în timp ce certificarea I.G. atestă că vinul a fost produs în proporţie de 85% din struguri recoltaţi dintr-o anumită zonă geografică, potrivit Eurostat. În plus, mai puţin de 40% din vinul produs în România este cu cu denumire de origine controlată sau vin cu indicaţie geo­grafică, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii. „Estimarea mea este că România va fi în următorii 20 de ani pe locul trei în Eu­ropa din punct de vedere al calităţii vinului, după Franţa şi Italia. Din punct de vedere calitativ, România are mult mai mare potenţial decât Spania, care va rămâne un mare producător axat pe cantitate. Mai avem însă mult, România trece prin transformări majore, dar ne vom ocupa acest loc garantat“, consideră Virgil Mîndru.

citeste integral pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.