Patrimoniul sindicatelor, din nou în instanţă

La solicitarea Confederației Generale a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), Curtea de Apel București a decis în cursul lunii iulie 2017 redeschiderea urmăririi penale în cazul avocatei Gheorghe Luiza Valentina din Baroul București. Plângerea penală împotriva avocatei a fost făcută după ce aceasta a cerut executarea CGM-UGSR invocând neplata unui comision de succes în valoare de 50 de milioane de euro în cadrul unui proces care a vizat recuperarea patrimoniului UGSR din care facea parte şi un imobil situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45 în Sectorul 5 din Bucureşti, imobil care a aparținut de drept UGSR. După 1990 acesta a fost  preluat abuziv, ca de altfel întreg patrimoniul mișcării sindicale din România, de către noile confederații sindicale apărute (CSDR, CNSL-Frăţia, Cartel ALFA şi BNS).

Conform deciziei, Curtea de Apel București (decizia integrală în documentul atașat) a infirmat soluția de clasare inițială  a plângerii înaintate de CGM-UGSR împotriva avocatei, dată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București,  și a dispus reluarea urmăririi penale împotriva avocatei, constatându-se că plângerea CGM-UGSR înaintată împotriva acesteia pentru fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals etc… se susține.

“Ne bucură această decizie și dorim ca Parchetul să scoată la iveală falsul grosolan. Fostul președinte, Ștefan Călinescu (între timp decedat) nu ar fi semnat o asemenea clauză, mai ales că el a luptat pentru netransferarea și nedivizarea patrimoniului sindical. Acțiunea d-nei avocat a apărut surprinzător, la șapte ani după finalizarea procesului și după moartea d-lui Călinescu. Clădirea a fost proprietatea UGSR și ea a fost recâstigată în instanță, după ce CNSLR Fraţia o tranzacționase unor ruși, iar mai târziu Băncii Nova, utilizând tot felul de “inginerii”, probabil pentru a se pierde urma. D-na avocat, deși participase la    maximum două termene ale procesului, nu a emis din 2009 și până astăzi nici macăr o factură pentru suma pe care a solicitat-o în instanță. Suntem convinși că lanțul este lung. O instanță aprobă executarea fără să solicite dovada cererii și acte în consecință, dar prima noastră cerere către procuratura a fost clasată. Interesant este că dosarul de la această instituție nici macăr nu a fost numerotat. Biroul unui executor judecătoresc dispune executarea mai multor organizații și modifică documentele, la solicitarea d-nei avocat Gheorghe. Originalul procesului verbal   nu-l avem, ci numai nişte copii care conțin diferențe față de ceea ce a depus avocata  etc. Am încercat în mai multe rânduri să discutăm cu dânsa, dar a refuzat. Sperăm și credem că de această dată procuratura va face lumină și va descoperi falsurile. Noi credem ca sunt mulți implicați în acest joc murdar care a dus la înstrăinarea ilegală a patrimoniului construit până în 1989 din banii membrilor de sindicat ” –  Dragoş Frumosu, președintele CGM-UGSR.

Miza: Patrimoniul UGSR

Lupta în instanță se duce în jurul unui patrimoniu imens pe care liderii noii mişcări sindicale apărute după 1990 l-au subtilizat. Este vorba despre zeci de hoteluri şi vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi, maşini, autobuze şi multe altele. Mai putem adăuga cele 4,7 miliarde de lei vechi şi 2,8 milioane de dolari care se aflau în conturile UGSR în 1989. Chiar dacă şi-au asumat proprietatea, multe au fost vândute şi multe lăsate în paragină.

Povestea  comisionului de succes

Deşi până la recuperarea acestui patrimoniu sau a ceea ce se mai poate recupera mai este cale lungă, pe numele CGM-UGSR a fost înregistrată o cerere de executare silită pentru neachitarea unui comision de succes în valoare de 50 de milioane de euro reclamat de avocata Luiza Valentina Gheorghe, din Baroul Bucureşti. Totul se învârte în jurul retrocedării către UGSR a unei clădiri din centrul Bucureştiului şi a unui contract de reprezentare încheiat cu această avocată. Potrivit unui contract de reprezentare încheiat în 2009 de UGSR cu avocata Luiza Valentina Gheorghe (contractul de asistenţă juridică nr. 132.889 din 05.01.2009), aceasta urma să primească un onorariu de 500 de lei pentru a reprezenta organizaţia în dosarul de recuperarea a unei clădiri situate în Sectorul 5 din Bucureşti, pe Bulevardul Regina Elisabeta 45. Până la angajarea respectivei avocate, UGSR câştigase mai multe procese  în acest caz la diverse instanţe, avocata prezentându-se doar la două termene finale. Conform contractului original, care se află doar în posesia avocatei, la articolul 5 figurează clauza privind achitarea onorariului de succes care ar fi urmat a fi achitat de-a lungul întregii perioade de recuperare a patrimoniului. Cu toate că nu se poate vorbi încă de recuperarea patrimoniului, în vara anului trecut, avocata Luiza Valentina Gheorghe a cerut aplicarea clauzei privind onorariul de succes. În motivarea cererii de executare silită, avocata a susţinut că “în anul 2014, urmare a activităţii juridice derulate şi ca urmare a admiterii acţiunii în constatare, s-a intabulat pe numele debitoarei UGSR o piesă din patrimoniul acesteia, respectiv clădirea situată în Bucureşti, Bdul Regina Elisabeta nr. 45”.

Dragoș Frumosu,

Președintele CGM-UGSR

Comunicare reincepere urmarire penala

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.