Ministrul de finanţe se amăgeşte sau ne amăgeşte?

Semnalele de pe piaţa internă, dar şi cele de pe pieţele internaţionale, arată tot mai mult că “fantezia” bugetară a noului guvern va fi foarte scumpă pentru România, iar “preţul” pe care îl vom plăti va deveni evident mult mai repede decât ne-am fi aşteptat.
Mult lăudata stabilitate macroeconomică se va dovedi, în curând, că nu a fost decât o perioadă de calm aparent, pe fondul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale, fără o bază robustă pentru menţinerea ei pe termen mediu şi lung.
Vântul potrivnic nu a început să bată doar de la adoptarea noului buget. Încă de acum doi ani s-a observat o “decuplare” a dobânzii de politică monetară de costurilor de finanţare ale guvernului pe termen lung (vezi graficul).
După ce Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară de la 2,75% până la 2,5% în prima lună din 2015, randamentul mediu al obligaţiunilor guvernamentale de 10 ani a scăzut la minimul istoric de 2,62%. Reducerile ulterioare au mai “ajutat” doar costurile de finanţare pe termen scurt, în timp ce randamentele obligaţiunilor de 5 şi 10 ani au oscilat în jurul unei tendinţe uşor crescătoare şi au ajuns acum la maximul ultimilor doi ani şi jumătate.
Pentru bugetul de stat, primele semnale serioase de avertizare au venit în T4 2016, când Trezoreria nu a reuşit să atragă nimic din sumele programate la 4 licitaţii ale titlurilor de stat, iar la 13 licitaţii din 2016 sumele atrase au fost mai mici decât cele programate.
Anul 2017 a început şi mai rău. Deja s-au înregistrat trei licitaţii eşuate pentru titlurile de stat şi trei cazuri în care sumele atrase au fost mai mici decât cele programate.
Ultima emisiune eşuată a fost ieri, pentru titlurile cu ISIN-ul RO1624DBN027, având maturitatea în aprilie 2024 şi un cupon de 3,25%.
Cu mai puţin de o lună în urmă, în cadrul aceleiaşi emisiuni RO1624DBN027 au fost atrase 300 de milioane de lei, toată suma programată, la un randament mediu de 3,51%. La licitaţia precedentă, din noiembrie 2016, suma atrasă a fost de 154 de milioane de lei, în condiţiile unei sume programate de 300 de milioane, la un randament mediu de 3,13%.

continuarea pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.