Jonglerii financiare ale CNSLR-Frăția cu o clădire de milioane de euro

O ilegalitate comisă în urmă cu 20 de ani de Pavel Todoran, fostul șef al CNSLR-Frăția, a fost reparată abia acum de Instanța Supremă.

Din ciclul modului dezastruos în care a fost administrat în ultimul deceniu și jumătate patrimoniul sindical al fostei UGSR, „România liberă“ vă prezintă astăzi o jonglerie financiară uriașă, cu o clădire din centrul Bucureștiului, care valorează milioane de euro.

Este vorba despre o clădire cu o suprafaţă de 3.231,49 metri pătraţi, situată pe bulevardul Regina Elisabeta, colţ cu strada Anghel Saligny, chiar în stânga sediului Primăriei Capitalei, în care funcționează Teatrul și Restaurantul Elisabeta. Vânzarea oricărei părți din patrimoniul sindical era interzisă în mod expres prin art. 22 din Legea 54/1990.

Și totuși, clădirea a fost vândută în 1997 de CNSLR- Frăția, pentru suma de 500 milioane de lei, deși nu avea nici un drept de proprietate asupra ei, fiind doar administratorul ei, calitate obținută prin inginerii juridice. Artizanul tranzacției a fost preşedintele de la acea vreme al confederației, Pavel Todoran, devenit ulterior deputat PSD.

Imediat după 1996, CNSLR-Frăţia, Cartel Alfa, BNS și CSDR au încheiat un acord de administrare în comun a patrimoniului CC al UGSR, prin firma Sind România. Cele patru confederaţii participau la capital cu următoarele cote: 37% CNSLR- Frăţia, 28% Cartel Alfa, 17% BNS şi 17,5% CSDR. Clădirea situată pe bulevardul Regina Elisabeta, colţ cu strada Anghel Saligny, a fost sustrasă din patrimoniul UGSR de către CNSLR-Frăţia.

O poveste veche de 70 de ani

Pentru a înțelege regimul juridic al acestei clădiri trebuie să ne întoarcem cu 70 de ani în urmă. Potrivit deciziei Marii Adunări Naţionale (MAN) nr. 327 din 1948, acest imobil era trecut, fără plată, în proprietatea Confederaţiei Generale a Muncii din Republica Populară România (precursorul UGSR).

„La pachet” mai erau transferate în proprietatea sindicală și alte clădiri, transferul fiind stipulat într-o convenţie încheiată între Ministerul Finanţelor şi Confederaţia Generală a Muncii din Republica Populară România, care ulterior a stat la baza deciziei MAN nr. 327. Scopul acestei convenţii era de a restitui patrimoniul fostelor organizații sindicale desfiinţate abuziv în perioada 1926-1940. Alături de clădirea situată pe bulevardul Regina Elisabeta, colţ cu str. Anghel Saligny, mai era restituită şi clădirea denumită Palatul Brâncovenesc, situată pe cheiul drept al Dâmboviţei. Potrivit articolului nr. 2 din Convenţie, „se consideră restituit echivalentul tuturor bunurilor mobile şi imobile care au aparţinut fie sindicatelor, uniunilor sau Confederaţiei Generale a Muncii dizolvate, fără rezervarea niciunei alte pretenţii de nicio natură ce ar decurge din aplicarea art. 52 din Legea asupra sindicatelor profesionale“.

Ulterior, după schimbarea numelui Confederaţiei Generale a Muncii în Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), clădirea situată pe bulevardul Regina Elisabeta, colţ cu str. Anghel Saligny, intră în proprietatea acesteia din urmă.

citeste integral pe romanialibera.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.