FSC CONFIRMĂ: “Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul cu lemn ilegal”

* FSC anunţă o perioadă de probă pentru companie
* În iulie, într-un interviu pentru ziarul BURSA, Dan Bănacu – Director la Holzindustrie Schweighofer, spunea că firma austriacă participă la eradicarea fenomenului tăierilor ilegale şi se supune oricăror controale efectuate de autorităţi
Grupul independent “Forest Stewardship Council” (FSC) a confirmat că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul cu lemn ilegal, afirmă organizaţia de mediu World Wide Fund (WWF) România într-un comunicat de presă.
În consecinţă, WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer să ia măsuri imediate ca să soluţioneze neregulile şi ilegalităţile din fluxul său comercial, precum şi din recoltarea lemnului obţinut în condiţii suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei de ieri a FSC de a plasa certificarea Holzindustrie Schweighofer într-o perioadă de probă.
Johannes Zahnen, Specialist forestier al WWF, a declarat: “Grupul de experţi FSC ce a realizat această investigaţie a concluzionat că există dovezi puternice care arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală şi în comerţul cu lemn ilegal”.
FSC a decis, totuşi, să permită firmei de prelucrare a lemnului să folosească în continuare logo-ul FSC care garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice şi ecologice.
În urma acestei decizii, Johannes Zahnen de la WWF a afirmat: “Decizia poate fi considerată prea uşoară de Schweighofer şi de către alte companii, dându-le mână liberă în a utiliza metode ilegale, fără a risca să piardă dreptul de a folosi logo-ul FSC”.
Potrivit WWF, hotărârea FSC evidenţiază condiţiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internaţional al FSC în februarie 2017: “Să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanţurile lor de aprovizionare şi angajamentul lor de a aborda deficienţele relevante, în colaborare cu organizaţiile societăţii civile. Să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent şi constructiv cu factorii interesaţi din zona de mediu şi de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluţionarea reclamaţiilor. Acest plan va adresa atât deficienţele semnificative încă existente în cadrul operaţiunilor HS, cât şi impactului major asupra pădurilor şi a persoanelor cauzat de neregulile din operaţiunile lor. Să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC”.

continuarea pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.