Fosta Casă a Sindicatelor din Alba Iulia, transformată în ruină prin grija CNSLR Frăţia

Fosta Casă a Sindicatelor din Alba Iulia a devenit o ruină. Preluată imediat după 1989 de către confederaţia CNSLR, clădirea a fost transformată într-o sursă de bani care a produs ani de zile. În lipsa investiţiilor în întreţinere, aceasta s-a deteriorat puternic, ea fiind astăzi precum o clădire abandonată. Unul dintre cei care ar trebui să răspundă pentru această situaţie este şi fostul preşedinte al filialei Alba a CNSLR, actualul secretar de stat din Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Marius Sepi, cel care a condus ani de zile CNSLR Frăţia, filiala Alba.

Construcţia Casei Sindicatelor a fost aprobată printr-un decret al Consiliului de Miniştri emis în 1974. Noul proprietar al construcţiei avea să devină Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), iar terenul, în suprafaţă de circa 1.100 de metri, se transfera din proprietatea fostei Întreprinderi de Explorări Miniere Hunedoara  în cea a UGSR, pe perioadă nedeterminată. Cum imediat după 1990 confederaţia CNSLR, condusă la acea oră de Victor Ciorbea, s-a autointitulat continuatorul UGSR, deşi legal aceasta nu a fost desfiinţată niciodată, clădirea a fost luată în stăpânire de noii emanaţi ai mişcării sindicale.

Cartea Funciară face lumină asupra proprietarului

În goana după averea UGSR, liderii CNSLR nici nu şi-au bătut foarte tare capul cu legalitatea preluării acestui patrimoniu. Astfel, potrivit extrasului de Carte Funciară din data de 4 octombrie 2017, clădirea este intabulată încă pe numele UGSR, ceea ce înseamnă că actuala Confederaţie Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), organizaţie recunoscută de  justiţie ca fiind continuatorul de drept al UGSR, este proprietarul clădirii.

Banii din chirii nu au trecut şi pe la Fisc

Închirierea spaţiilor din această clădire a adus bani frumoşi de-a lungul anilor celor de la CNSLR Frăţia, filiala Alba. Ce destinaţie au avut însă aceşti bani nu este clar pentru că ei nu se regăsesc pe nicăieri, potrivit lui Nelu Groza, membru al Comitetului Executiv Naţional al Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR).

Conform legii, clădirile sindicatelor sunt scutite de plata impozitelor atât timp cât în ele se desfăşoară activităţi nonprofit. Dar cum aici spaţiile erau închiriate unor societăţi comerciale, ar fi trebui plătit impozit pe banii obţinuţi din chirii.

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.