A fost nevoie de opt ani şi de două reduceri de TVA ca să recuperăm consumul din 2008. Consumul a crescut în 2016 cu 13,5%, un avans chiar mai puternic decât în 2008, ultimul an de boom pentru economia locală

Evoluţia din 2016 a consumului a fost susţinută de toate cele trei categorii mari – alimente, băuturi şi tutun, bunuri nealimentare şi carburanţi.

„În 2016 volumul vânzărilor din co­merţul cu amănuntul a crescut cu 13,5% an la an, în accelerare de la 8,9% an la an în 2015 şi, totodată, cel mai bun ritm din 2008. Aceas­tă evoluţie a fost determinată de ma­­jo­rarea venitului real disponibil al popu­la­­ţiei, nivelul redus al costurilor de  finanţare şi relansarea creditării, extinderea reţe­lelor de supermarketuri şi reducerea econo­miei in­­for­­male“, spun analiştii Băncii Tran­sil­va­nia.

Se notează accelerarea vânzărilor de produse nealimentare, evoluţie la care au con­tribuit decisiv o serie de factori (redu­cerea cotei generale de TVA, creş­terea salariilor şi dinamizarea creditării în lei). De asemenea, volumul vânzărilor de carburanţi a accelerat (…), evoluţie influen­ţa­tă de declinul cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi de fluctuaţiile din piaţa valutară. Pe de altă parte, vânzările de bunuri alimentare au urcat cu 13,7% an la an în 2016, în decelerare de la 19,1% an/an în 2015, potri­vit aceleiaşi surse.

Datorită evoluţiei pozitive din ultimii ani şi în special din 2016 consumul a reuşit să acopere golul lăsat de primii ani de criză, respectiv perioada 2009-2011. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul mai avea de recuperat la finalul anului trecut circa 1,6% pentru a atinge pragul din 2008, potrivit calculelor ZF care au luat ultimul an de boom economic ca bază de calcul. Evoluţia din 2016 a făcut ca pragul acela să fie depăşit cu aproape 12%. În anii de boom consumul intern era principalul motor al economiei locale, acesta cedând loc în ultimii ani exporturilor şi agriculturii. În ultimii doi ani a revenit însă în prim-plan.

citeste integral pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.